Проектът за ремонтиране на училищни тоалетни в общинските училища в

...
Проектът за ремонтиране на училищни тоалетни в общинските училища в
Коментари Харесай

София избра проект за училищни тоалетни. Спаси София видя манипулиран вот

Проектът за поправяне на учебни тоалетни в общинските учебни заведения в столицата е спечелилият в програмата " София избира " на Общината. Това разгласи зам.-кметът по цифровизация Генчо Керезов.

- планиране и основаване на модерни учебни тоалетни е събрал 5640 гласа. Той ще бъде единственият от общо 38 позволени оферти, който ще се осъществя, тъй като плануваният бюджет е 1.5 млн. лева, колкото общината задели за осъществяването на " София избира ".

Керезов уточни, че в гласуването са взели участие общо 23 452 души, като шест плана са получили над 1000 гласа. Сред тях са подобен, засягащ смяната на придвижване на " Патриарх Евтимий ", скейтпарк в Северния парк, изгледна площадка на " Копитото ", план за реновиране на постройка на читалище и план за слагане на автомати за връщане на пластмаса, които да пускат билет за градския превоз.

На въпрос какво е открила инспекцията на общината по изнесената информация от гражданската организация " Спаси София " за манипулиран избор, зам.-кметът изясни, че той самият е оповестил, че е имало опити за пробив и увери, че са били осуетени.

" За да има подобен, в системата би трябвало да бъдат пробити всички сървъри, което значи и мобилните оператори, и доставчика в Швейцария. Сами разбирате, че това е много комплицирана задача. Едва ли има организация в страната, която да има по-добра киберсигурност от телекомите ", изясни Керезов и добави, че има 3 771 опита за невалидно гласоподаване, като от тях 1 487 са опитите за машинация, 2 225 са невалидни заради техническа причина - неверно въведен телефонен номер и 59 невалидни.

Зам.-кметът по обучение и просвета Тодор Чобанов изрази удовлетворение от програмата и разяснява, че тя би трябвало да продължи и за в бъдеще.

Чобанов уточни, че над 40% от учебните тоалетни, без новото строителство, са възобновени, само че към момента има и такива, които са с " клекала ". По думите му този план ще разреши доста огромен брой учебни тоалетни да бъдат реновирани.

Спаси София видя фалшифиране на избора

От организацията " Спаси София " обаче са безапелационни, че ръководещите са оповестили фалшифицираните резултати от " София избира " и предстоящо планът им " Улици за всички " не е позволен да бъде първи. Според тях той е втори с 5338 гласа.

" Очевидно е, че групировката на власт няма да разреши мнението на жителите да им опонира, още по-малко в гласоподаване проведено, следено и манипулирано от самите тях. Фактите, които представихме за операцията на гласуването не получиха отговори. Заместник-кметът по цифровизация не изясни по какъв начин се записват гласове без телефонни номера и SMS кодове, с цел да може след това изборно да се махат едни или други гласове ", обявиха от организацията.

Според " Спаси София " победилият план е " несъмнено необходим и препоръчан от същински градски деятели.

" Готови сме да им окажем цялостно подпомагане, с цел да не се получи ремонт по герберски - лепим 10 квадрата плочки, само че плащаме като за цялостен апартамент. Децата на София заслужават доста повече от това! И въпреки всичко, в случай че за 1.5 млн. лева ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация са подготвени да подменят гласовете на софиянци, бедна ни е фантазията какво се е случило на локалните избори и какво следва на парламентарните избори на 28 март 2021 година... ", заключават от " Спаси София "



ГЕРБ-СДС в СОС: Идеята, че ГЕРБ би манипулирала резултатите от програмата " София избира " е смехотворна

Управляващото болшинство в СОС отхвърли обвиняванията на " Спаси София " като ги назова смехотворни.

" Идеята, че ГЕРБ би манипулирала резултатите от програмата " София избира " е смехотворна. Никой не ни задължава да стартираме такива начинания. Нашето виждане, че са нужни принадлежности, с които непосредствено да финансираме плановете на жители и организации е облечено в поредна работа по основаване и развиване на такива стратегии. Това се показва в позиция на общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

В позицията на ГЕРБ се показва, че от години цивилен организации имат достъп до финансиране през стратегиите " Европа ", " Култура ", " Социални нововъведения ", " Зелена София ", " Кризата като опция ".

Общинските съветници от ГЕРБ насочат поздравления за гражданската ангажираност и сила на всички, които са предложили планове и са взели участие в гласуването в самодейността " София избира " и най-много на основателите на плана " София избира децата ", събрал най-вече гласове.

Кметът Йорданка Фандъкова сътвори програмата " София избира ", с цел да даде още една опция на жителите да се включат в ръководството на града като оферират планове, събират поддръжка за тях и гласоподават непосредствено. Освен основаването на всички тези стратегии, можем да се похвалим с прозрачността и успеваемостта, с която се ръководят те. В огромна част от тях привличаме външни оценители, които основано на своята експертиза вземат решение кой да получи финансиране с обществените средства.

Колегите в общинския съвет имат правото на свои желания към подадените планове, както и всеки различен жител. Но спекулациите и догатките, без каквито и да били доказателства за пробив в системата за гласоподаване, са недодялан опит за опорочаване на резултатите от това допитване до жителите на София. Продиктувано от политическо твърдоглавство и отвод на Борис Бонев и сътрудниците му да се помирят с елементарния факт, че те нямат монопол върху мнението на софиянци . Че тяхното мнение и виждане по избрани въпроси е единствено едно от многото вероятни, и те нямат повече права от всички останали, показват съветниците от ГЕРБ-СДС.

Те показват вяра, че сходни начинания за по-сериозното включване на жителите в ръководството на София няма да бъдат компрометирани, от общински съветници, неспособни да чуят гласа на столичани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР