Проектът за реконструкция на Централните хали в София е преработен

...
Проектът за реконструкция на Централните хали в София е преработен
Коментари Харесай

"Кауфланд" преправи проекта за ремонт на Централните хали

Проектът за реорганизация на Централните хали в София е модифициран от " Кауфланд България ". Планираната рампа за зареждане от ул. " Вашингтон " отпада, тъй като изкопните работи там могат да попаднат на археология. Така компанията се съобрази с рекомендациите на експертния съвет към Министерството на културата, защото Халите са със статут на недвижима културна полезност от национално значение.

" Кауфланд " е в развой на придобиване на постройката от настоящия притежател, компанията " Ащром ". Заявените вложения са за 50 млн.лева и разкриване на 100 работни места в бъдещия хипермаркет като името Централни хали ще се резервира.

Обновеният план за реорганизация първо би трябвало да бъде утвърден от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). На съвещание на експертния съвет към Министерството на културата с които вложителят в този момент афишира, че се е съобразил.

Фасадите на Централните хали ще бъдат реставрирани в достоверния си тип. Вътре фонтанът в средата на залата ще въде възобновен по оргиналния план на арх.Наум Торбов. По негов план през 1911 година е издигната постройката в жанр неовизантика.

Сегашният вход от ул. " Вашингтон " въпреки всичко ще бъде затворен за гости, само че няма да се построява нова рампа за разтоварване на камиони.

 Централният вход на Халите ще остане от страната на бул.
© Георги Кожухаров

Централният вход на Халите ще остане от страната на бул. " Мария Луиза ".

" Инвеститорът се отхвърля от в началото показаното планово решение. Предложени са различни разновидности за транспортния достъп и зареждането на комерсиалния обект за тихо и екологично зареждане на комерсиалния обект и ръководство на отпадъците. Зареждането е решено с по-малки камиони, отговарящи на наредбата за достъп на товарни коли в централна градска част ", дават обещание от " Кауфланд България ".

Ще бъдат отворени два входа за гости - от бул. " Мария Луиза " и от паркинга към ул. " Пиротска ". Визуално се възвръща истинската фасада на зазидания от 1940 година до през днешния ден вход от ул. " Екзарх Йосиф ", само че той няма да се употребява. Предвижда се облагородяване на пространството към Халите с дървесна и храстова растителност, паркинг за клиенти с повече места, за колела и за зареждане на електрически автомобили.

Стоките българско произвеждане ще бъдат предпочитани в този обект на " Кауфланд ", подсигуряват от компанията. На партерния етаж и на терасата ще се обособят няколко зони за самостоятелни търговци на дребно. Целта е да се съблюдава рекомендацията на СЕСОНКЦ да се резервира чувството за затрупан градски пазар с основни и второстепенни търговски улици.

 Травелатори ще спускат гладко към сутерена със зоната за археология, визуализация.
© НИНКН

Травелатори ще спускат гладко към сутерена със зоната за археология, визуализация.

Достъпът до сутерена ще е посредством два единични травелатора (вид ескалатор без стълбички). Те ще водят гладко надолу в пространството на археологическите остатъци и крепостната стена, където се планува да бъде завършена " Интерактивна зона за археология и история ". Предвижда се и зона за деца, книжарница и изложбена част.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР