Проектът за реконструкция на ГКПП „Кулата” ще увеличи два пъти

...
Проектът за реконструкция на ГКПП „Кулата” ще увеличи два пъти
Коментари Харесай

Проект за реконструкция ще увеличи двойно капацитета на ГКПП „Кулата”

Проектът за реорганизация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата” ще усили два пъти потенциала на трафика с Гърция, защото това е един от най-натоварените гранични пунктове в страната. Това стана ясно по време на изнесеното съвещание на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Петрич.
Техническа щета аргументи километрично запушване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата ” Документите се обработват ръчно
„ Сега действаме единствено в една посока, разграничено на две, т.е. сега имаме по четири трасета на вход и излаз, представете си тези осем трасета да са единствено на излаз, т.е. ще имаме два пъти потенциала на граничния пункт. Това, което можем да създадем е да пуснем още едно трасе, с цел да се съобразим с ситуацията сега, защото на вход имаме по-голямо натоварване”, предложи основен комисар Светлан Кичиков, шеф на Групово дело „ Гранична полиция”.

Снимка: БГНЕС

„ Разширяването на пункта ще даде опция взаимните инспекции да се правят на наша територия, казусът не е мостът на самата граница, а дребното трасета, в които се обработват колите. Идеята на новия пункт е да се разделят потоците – товарните коли от едната страна, а леките от другата”, сподели министър Маринов.

По-рано община Петрич изпрати писмо да Министерство на регионалното развитие, Министерство на външните работи и Агенция „ Митници”, с което желае подпомагане за разширение в този момент съществуващите трасета на вход от България към Гърция. Общината е актуализирала ПУП-а от 2014 година, и желае градеж на две платна към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата”, както и уголемение на платното за вход в България.

Главен комисар Светлан Кичиков изясни, че пътят, за чието разширение упорства Община Петрич, е отвън зоната на граничния надзор. „ Там би трябвало други държавни структури да се схванат за това платно. С кмета на Петрич към този момент сме говорили по този въпрос, само че те би трябвало да създадат други контакти. Гранична полиция не е институцията, която би трябвало да „ отпуши” това второ платно”, сподели още гл. комисар Кичиков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР