Проектът за разширението на пристанището в Бургас предвижда нови корабни

...
Проектът за разширението на пристанището в Бургас предвижда нови корабни
Коментари Харесай

"БМФ Порт Бургас" на Домусчиеви отказва да обяви кандидатите в търгове за 322 млн. лв.

Проектът за разширението на пристанището в Бургас планува нови корабни места и драгиране на акваторията.

© Надежда Чипева Преди дни " БМФ Порт Бургас " на братята Кирил и Георги Домусичиеви е отворила офертите на претендентите по огромните поръчки за разширение на пристанището за 322 млн. лева Но макар че търговете се организират по Закона за публичните поръчки и плановете би трябвало да бъдат финансирани с евросредства по " Механизма за обвързвана Европа ", от компанията отхвърлиха да дадат информация кои са участниците.

" Поради етични съображения, се въздържаме от общественото обявяване на участниците в оповестените публични поръчки ", разясниха от " БМФ Порт Бургас " пред " Капитал ", което, като се изключи че е сранно за публичне конкурс, повдига и подозрения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Информация за отварянето на офертите беше оповестена на уеб страницата economic.bg. Според изданието претендентите по първата поръчка били двама, а по втората - трима. Междувременно от Министерство на превоза оповестиха пред " Капитал ", че концесионерът на пристанище Бургас към момента не е кандидатствал за финансирането по механизма и по тази причина не могат да дадат информация кои са претендентите. Крайният период за " БМФ Порт Бургас " да подаде документи за европейската помощ изтича на 26 февруари, като дотогава изборът на реализатори може и да е завършил.

Поръчките за уголемение

Първата поръчка, по която броят на претендентите е двама, е с обща индикативна стойност 261 млн. лева без Данък добавена стойност. Тя е за разширението на терминал " Бургас Запад ", който е за контейнери. Разделена е на два лота: за създаване на кейови стени за корабни места 27 и 28 за 192 млн. лева и надлежно лот 2 за кейови стени за корабни места 25А и 26 с индикативна стойност на рамковото съглашение 69 млн. лева без Данък добавена стойност. Така ще бъдат основани 4 нови корабни места с обща дължина 810 метра за кораби с до 15.5 метра прегазване.

Втората поръчка, по която претендентите били трима, е за създаване на кейова стена за корабно място 33 на терминал " Бургас-изток 2 " (за насипни товари) и е за 61 млн. лева без Данък добавена стойност. Доизграждането на съществуващата кейова стена ще удължи корабното място, като е планувано и драгиране на оперативната акватория и зоната за маневриране, както и създаване на настилка и уреди, в това число и жп коловоз.

Все още без финансиране

" Обявяването на процедурите за осъществяване на строително-монтажните и рехабилитационни действия по плана не предстои на координиране от страна на Минисерството на трнспорта и е отговорност на бенефициерите - БМФ и НКЖИ, като реализирането им е директно обвързано с утвърждението на плана ", разясниха от транспортното министерство.

Покана за планови оферти по Многогодишната работна стратегия на Механизма за свързване на Европа е отправена още на 16 октомври 2019 година Тя е разграничена на 2 пакета за кандидатстване - Общ и Кохезионен. Бенефициентите могат да аплайват по Кохезионния пакет за съфинансиране на плановете си с до 85%. Крайният период за подаване на планови оферти по поканата е 26 февруари 2020 година

" БМФ Порт Бургас " ЕАД, в партньорство с Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), възнамеряват подаването на планово предложение с название " От Изток към Запад 2. Достъп до Коридор ОИС през централното пристанище на Бургас. Строително-монтажни работи за доизграждане на пристанищната инфраструктура и рехабилитация на железопътните връзки към Трансевропейската транспортна мрежа ".

Освен пристанищната част, планът планува и рехабилитацията на товарен коловоз " Връзка Изток-Запад " за реализиране на връзката на гара " Владимир Павлов " с пристанищните терминали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР