Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен ще

...
Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен ще
Коментари Харесай

ЕК ще финансира със 78 млн. евро проекта за разширение на хранилището в Чирен

Проектът за уголемение на подземното газово вместилище в Чирен ще бъде финансиран безплатно със 78 млн. евро. Той е един от утвърдените пет енергийни плана и единственият от региона на природния газ, за които Европейската комисия обяви, че е реализирано единодушие измежду страните членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF). Това оповестиха от " Булгартрансгаз " ЕАД. 

Европейска комисия отбелязва значимостта на плана за сигурността на доставките в района на Югоизточна Европа, както и приноса му за реализиране на декарбонизация и прехода към чиста сила, допълват от сдружението.

Допустими за финансиране по CEF са единствено планове, които са избрани от Европейска комисия за планове от общ интерес (PCI). Разширението на ПГХ " Чирен " непроменяемо е включван във всички PCI описи от 2017 година насам. 

Проектът планува увеличение на размера на дейния газ до 1 милиарда кубични метра, а на дневния потенциал на нагнетяване и рандеман до 8-10 млн. кубични метра на ден, показват от " Булгартрансгаз ". Увеличаването на потенциала на хранилището ще насърчи търговията с природен газ и ще усъвършенства пазарната интеграция в Югоизточна Европа посредством стимулиране на конкуренцията и възстановяване на ликвидността на газовите пазари в района. 

Според изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов съществуването на задоволителен потенциал за предпазване в района е от основно значение за различните снабдители на природен газ, изключително за тези на полутечен природен газ, защото обезпечава опция за еластичност при ръководството на доставките. 

Малинов е изтъкнал, че разширението на ПГХ " Чирен " е в синергия с плана за терминал за полутечен газ край Александруполис, в който " Булгартрансгаз " взе участие с 20 % от акционерния капитал и с другите планове на сдружението за възстановяване на междусистемната съгласуваност със прилежащите страни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР