Проектът за разработване на българска ваксина срещу COVID-19 остава без

...
Проектът за разработване на българска ваксина срещу COVID-19 остава без
Коментари Харесай

Проектът за българска covid-ваксина остава без държавно финансиране до края на 2020-а

Проектът за създаване на българска ваксина против COVID-19 остава без държавно финансиране до края на годината. Българска академия на науките подаде няколко плана към Фонд " Научни проучвания " в панела " Биомедицински проблеми " и нито един не получи финансиране поради самата процедура за класиране на плановете. Това изясни в ефира на Българска национална телевизия шефът на Института по микробиология към БАН доц. Пенка Петрова. 

" Рецензентите, съгласно своята експертиза, сами избират плановете, на които да създадат рецензии. Така са вероятни разнообразни въздействия върху процеса на рецензирано и по този начин всички планове на Българска академия на науките, без значение, че той носи половината научна продукция на страната, останаха измежду запасите ", изясни тя.

Според нея субективизмът е част от проблемите на Фонд " Научни проучвания " при избора на планове и прикани към смяна на процедурата.

" Тук би трябвало да се има поради кое е предпочитано за страната. Обществото чака да се разиска имунизацията, имунния отговор на организма, процеса на инфектиране. Българската концепция за антиковид ваксина е " доста новаторска " и беше оценена от Института " Пастьор ", към нея има и интерес от чужбина. Кандидатствахме за финансиране от 300 хиляди лв. и това щеше да стигне за фаза 1 - клинични изпитвания на хора. Сега с финансирането на Институт " Пастьор " ще имаме пари да създадем първообраз и да създадем опити върху животни ", акцентира доцент Петрова.

Тя добави, че се разчита и на българо-китайското финансиране на планове в границите на Фонд " Научни проучвания ".

" Имаме интерес от китайската страна. Засега нямаме диалози с компании, тъй като в България няма мощности за произвеждане на ваксини ", сподели микробиологът.

Доц. Петрова означи, че българската концепция за ваксина не е тествана в света.  " Става дума за протеинова ваксина - олигопептиди, които да бъдат капсулирани в липидни наночастици. За Институт " Пастьор " беше значимо да се ревизира дали тази концепция работи, тъй като може да открие необятен път за развиване на имунизациите в бъдеще ", изясни тя и добави, че това ще е ваксина против " огромен брой коноравируси ", което ще изключи нуждата от реваксинация " при положително стичане на събитията ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР