Проектът за продажбата на лекарства през вендинг машини и консултиране

...
Проектът за продажбата на лекарства през вендинг машини и консултиране
Коментари Харесай

Фармацевтичната грижа не бива да се свежда до продажба с автомати

Проектът за продажбата на медикаменти през вендинг машини и консултиране на клиентите от фармацевти в прът център не е бил съветван и обсъждан със съсловната организация на фармацевтите, оповестиха в петък от Българския фармацевтичен съюз и сложиха редица въпроси по отношение на реализацията му.

" Независимо от обстоятелството, че планът се отнася до разпределяне на лекарствени артикули, надзор по предписанието и отпущането на медикаменти и фармацевтични съвещания и съставлява значима смяна в лекарствоснабдяването , която следва да се разисква с всички заинтригувани страни в дух на консенсус, Българският фармацевтичен съюз (БФС) не е издирван или канен за съвещания и мнение ", се споделя в позиция на организацията, подписана от нейния ръководител проф. Асена Сербезова.

На последното си съвещание държавното управление утвърди план на меморандум с сдружението " Пос Фарма " АД. планът " Виртуален фармацевтичен център за контакти с клиенти " планува в " София Тех Парк " да бъде построен колцентър, в който ще работят 50 фармацевти и ще съветват от разстояние покупката на медикаменти от вендинг машините, ситуирани в обитаеми места без аптеки. Проектът е на стойност 20 млн. лв., а Първа капиталова банка е дала препоръка с подготвеност да финансира, макар че той не може да се реализира без смяна в настоящото законодателство.

От Българския фармацевтичен съюз също показаха в петък, че в настоящото законодателство има непоколебим ред за продажбата на медикаменти и той изключва търговията отвън аптека. Или по изключение в обитаеми места без аптеки, продажбата може да се реализира от доктор. " Към момента мястото за разпределяне на лекарствените артикули е регламентирано в член 218 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ): " Търговията на дребно с лекарствени артикули се прави единствено в аптеки и дрогерии “. В дрогериите се отпускат единствено лекарствени артикули без рецепта, а в аптеките - всички позволени за приложимост лекарствени артикули. Допускат се изключения разказани в чл.232, единствено " когато в обитаемото място няма аптека “ и в тези случаи медикаменти могат да се получават, съхраняват и продават единствено от лекари и лекари по дентална медицина , които са получили позволение за това по особено избран ред ", показват от съсловната организация.

" Към момента в член 234, ал.1 от лекарствения закон е въведен правилото, че продажбата на лекарствени артикули посредством автомати е неразрешена, с изключение на на лекарствени артикули, посочени в лист, избран в Наредба 28 от 2008 за устройството, реда и организацията на работа на аптеките и номенклатурата на лекарствените артикули. За да се обезпечи сигурност на пациентите в този лист попадат единствено лекарствени артикули, които се отпускат без лекарско наставление (без рецепта). Т ози ред е открит, с цел да може да се подсигурява сигурността на хората, които одобряват медикаменти и да се обезпечи рационална приложимост на медикаментите , защото те са необикновен тип артикули, които могат да оказват помощ, само че и могат да навредят ", допълват от БФС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР