Проектът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС

...
Проектът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС
Коментари Харесай

Каракачанов: Проектът за модулен патрулен кораб ще се забави с година

Проектът за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили ще се забави с една година, сподели в Народното събрание министърът на защитата Красимир Каракачанов, който отговори на депутатски въпрос за модернизационния план, предава Българска телеграфна агенция.

Според плана, който беше гласуван през 2016 година в Народното събрание, базовият вид на първия транспортен съд е трябвало да бъде признат през 2020 година, а вторият - през 2021 година. Забавянето е поради провалената процедура, отхвърли на компанията, която завоюва, да подпише контракта, напомни Каракачанов. По думите му то е с една година, като упованието в този момент е първият транспортен съд да бъде признат 2021 година, а вторият - 2022 година.

Проектът се забави, тъй като трябваше да бъде обновен - към него да се добави цената на Данък добавена стойност. В момента тече междуведомствено координиране, през днешния ден е последният ден, досега няма забележки, в това число от Министерството на финансите, означи министърът. Каракачанов желае още идната сряда планът да влезе в Министерския съвет за гласоподаване от държавното управление, а след това и в Народното събрание.

Това, по думите му, на процедура ще значи и трите съществени плана за рационализация на армията да се движат по едно и също време. Разликата в приемането от Народното събрание ще е към 20 дни. Това, което бях декларирал като желание, е допустимо да се случи - трите плана освен да минат утвърждение от Народното събрание, само че и да бъдат осъществени, придвижвани съвсем еднообразно, разяснява Красимир Каракачанов.

Той споделя опасенията, че всяко едно закъснение на плановете за рационализация на бойния ни флот може да лиши Военноморски сили от качества във връзка с главната им задача - защитата на териториалните ни води. Това, по думите на министъра, постанова да се мисли освен за настоящия план за патрулните кораби, само че също по този начин и за модернизацията на наличните фрегати, за която обаче ще са нужни спомагателни средства.

Броят на корабите няма да бъде намаляван, те са два, остава условието най-малко единият да бъде издигнат в България, посочи още министърът по отношение на плана за модулния патрулен транспортен съд за Военноморски сили.

Вотът на съмнение е в услуга на ръководещото болшинство да стегне редиците, разяснява пред публицисти вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов във връзка импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение към кабинета за неуспех на политиката в бранш " Сигурност ".

Според него на Българска социалистическа партия й е ясно, че този избор няма да мине. На тях им би трябвало стабилизиране на обединението и продължение на ръководството, с цел да могат да си вземат решение вътрешните проблеми, счита Каракачанов. " На тях едни предварителни избори сега не са им преференциални и този избор съгласно мен е една услуга на ръководещото болшинство и на държавното управление, с цел да консолидира редиците и да подсигурява продължение на ръководството ", сподели военният министър.

Каракачанов дефинира следващия случай на избягал пандизчия като " противен случай ". Въпросното общежитие е с лек режим, там самите пандизчии вървят на работа, връщат се, означи той. Но, несъмнено, насложен този случай към предходния и трагичната развръзка в Ботевград, става доста неприятно, сподели Каракачанов.

Вицепремиерът разяснява, че предходният случай на бягство от Софийския затвор е бил много по-различен и неведнъж по-неприятен, тъй като става въпрос за внасяне на оръжие в пандиза, с което пандизчията бяга.

Законодателни промени несъмнено са нужни, аз не съм експерт по тематиката " затвори ", само че, щом го споделя основният прокурор, който е най в час с тези тематики, може би се постановат, разяснява Каракачанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР