Проектът за обновяване на пространството около храм "Св. Неделя" в

...
Проектът за обновяване на пространството около храм "Св. Неделя" в
Коментари Харесай

Църквата недоволна от проекта за пл. Св. Неделя

Проектът за възобновяване на пространството към храм "Св. Неделя " в София провокира недоволството на работещите в църквата. Според тях, въпреки и спечелил интернационалния конкурс, който Столичната община разгласи, той не е изпълним поради активността на храма.

"Църквата е общество от вярващи - и духовници, и миряни. Не бива да се разделяме, че ето, видите ли църквата прави за свое улеснение тук да влизат коли. Ние приказваме за улеснение на целия богомолен народ - това е дом Божий. Естествено, че като план е добре да бъде пешеходна зона, да се създадат някои промени, които са за положително, само че при всички случаи би трябвало да се резервира духът на това свято място ", безапелационен е отец Кирил Попов, духовник в храма “Св. Неделя”.

Според арх. Ясен Кьосев, член на журито, одобрило плана, обаче "архитектурните и градоустройствени планове минават през разнообразни етапи.

"Тази първа конкурсна фаза е предопределена в създаването да се видят най-главните неща, а те тук са три. Едното е, че се развива пешеходната зона, която съществува. Второто е, че има щадящо отношение към археологията, която няма да се разпробива с ниско равнище, защото римските остатъци са 40 см под нас. И третото е, че се основава единна архитектурна комбинация в двете половини на площада - източната и западната ", изясни архитектът.

"Изискванията за достъп са заложени още в заданието. Тогава сме се срещали с представители на Богословския факултет. При всички случаи е заложено условието за досегаемост ", сподели Кьосев.

Софийската света митрополия се опълчи на плана на проектант Фуксас за площад "Св. Неделя ", на който се намира и едноименната черква.

"Считам, че планът планува опазване на всички детайли на недвижимата културна полезност храм "Св. Неделя ", в това число рампата, стълбите, дърветата, без значение дали те са изобразени на всички тримерни картинки ", уточни арх. Ясен Кьосев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР