Проектът за обновление пространството около храм "Света Неделя" предизвика недоволството

...
Проектът за обновление пространството около храм "Света Неделя" предизвика недоволството
Коментари Харесай

Ремонтът на площад Света Неделя притеснява църквата

Проектът за обновяване пространството към храм "Света Неделя " провокира недоволството на работещите в църквата. Отец Кирил Попов изясни пред Българска национална телевизия, че по-добре би било площадът да е пешеходна зона, само че да се резервира духът на това свято място.

Арх. Ясен Кьосев, член на журито, одобрило плана, удостовери, че няма да се сменят детайли на недвижимата културна полезност.

Конкурсът за новата визия на площад "Св. Неделя " е към края си

"Архитектурните и градоустройствени планове минават през разнообразни етапи. Тази първа конкурсна фаза е предопределена в създаването да се видят най-главните неща, а те тук са три. Едното е, че се развива пешеходната зона, която съществува. Второто е, че има щадящо отношение към археологията, която няма да се разпробива с ниско равнище, защото римските остатъци са 40 см под нас. И третото е, че се основава единна архитектурна комбинация в двете половини на площада - източната и западната ", изясни експертът.

Площад "Света Неделя " би трябвало да свърже пешеходните пространства, които стартират през пл. "България ", през реконструирания бул. "Витоша " до църквата. Очаква се планът да е подготвен през 2021 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР