Проектът за нови кораби за военноморския флот ще бъде оставен

...
Проектът за нови кораби за военноморския флот ще бъде оставен
Коментари Харесай

Новите военни кораби се отлагат, но не и проектите за изтребители и бойни машини на пехотата

Проектът за нови кораби за военноморския флот ще бъде оставен за по-добри времена " след 1-2 години ", съгласно източници на " Дневник " от Министерството на защитата (МО). Проектът е за строителството на два многофункционални модулни патрулни кораби. Търгът на стойност 820 млн. лева с Данък добавена стойност бе извоюван от варненската корабостроителница " МТГ Делфин ". Тя беше единствен участник в процедурата. На 20 декември обаче министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че договорката е провалена, защото сдружението се е отказало от нея. Мотивът за това било действителното понижаване на стойност на плана за капиталов разход с 20% поради прелюдия от 1 януари 2017 година Данък добавена стойност върху военните покупко-продажби. Така сумата от 820 млн. лева за строителството на двата патрулни кораба на процедура е намаляла със 164 млн. лева

Според МО нужната сума за строителството и пазаруването на въоръжението за морските съдовете е пораснала в това време, поради международната наклонност за нараснало търсене на оръжия и военна техника. Малко преди края на договарянията от компанията реализатор и нейните непознати сътрудници безрезултатно са поискали от МО предплатено 170 млн. лева с цел да купят въоръжение и електроника, защото цените им щели да се покачат до края на строителството на корабите. Според източник от ГЕРБ варненската компания прелестно е знаела, че няма да се оправи с осъществяването на контракта в границите на цената, само че се е надявала на сделка за в допълнение финансиране при втория стадий в който ще се купува въоръжение.

След неуспеха на контракт командващият на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев сподели, че след 2019 година България може да остане без бойни кораби.

За другите два плана за рационализация на армията, за пазаруване на нови за авиацията ни изтребители и бойни машини за пехотата, имало късмет даже да бъдат подписани до края на годината и да бъдат направени заплащания по тях. Според МО и депутата от ГЕРБ Емил Христов влизането на плановете в Министерски съвет и в Народното събрание може да да стане още през февруари или март и те да бъдат гласувани до лятото.

Възможност за нов F-16 от последно потомство

Проектът за пазаруване на нов за армията ни изтребител беше спрян след отчет на специфична парламентарна комисия, която откри нарушавания в процедурата през септември предходната година и документът би трябвало да бъде изменен отчасти. Комисията откри, че ръководещите плана в Министерството на защитата са трансформирали изискванията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново наложително условие - примерна скица за заплащане, което в профил офертата за използвани F-16, предлагани от Съединени американски щати и Португалия. Ръководител на плана в МО беше актуалният президент Румен Радев, който тогава беше пълководец на Военновъздушните сили. Служебното държавно управление назначено от Радев избра за най-хубава офертата на Швеция за Грипен.

В документа би трябвало да се удължи схемата на погашение и да се изпрати ново искане за предложение (Request For Proposal (RFP)) до страните предлагащи самолети от късия лист за избор – Съединени американски щати, Германия и Италия, и Швеция. Съединени американски щати предлагаха използвани F-16 и ще им бъде поискана оферта за нов аероплан F-16. Последната трансформация на изтребителя, която е с електроника от последно потомство, е била препоръчана малко преди решението на военните за избор на изтребител, само че офертата не е прегледана. Италия беше в късия лист с оферта на използван Юрофайтър (Eurofighter), а в този момент ще бъде желана и оферта за нов. Eurofighter Typhoon е план зад който стоят четири страни: Англия, Германия Италия и Испания.

Договорите за ново за въоръжение се подписват на междудържавно равнище и за това се договаря със самите страни. Освен това използваните аероплан са държавна благосъстоятелност.

Инвестиционният план за придобиване на нов вид военен аероплан беше одобрен на 1 април 2016 година и планува придобиването на 8 самолета в интервала 2018 - 2020 година за цена до 1.5 милиарда лева

Възможно е в Народното събрание да се прегледа отпадане на Данък добавена стойност от сумата на плана.

Скоро ще е явен описът за избор на бойни машини за пехотата

 Най-новите машини в сухопътни войски са от 80-те години.
© Анелия Николова

Най-новите машини в сухопътни войски са от 80-те години.

Най-изостанал е планът за нови бойни машини за пехотата. До в този момент е поискана информация (Request For Information (RFI)) от страните производители на бронетранспортьори. Информацията е обработена и самият план за капиталов разход би трябвало да бъде утвърден от държавното управление преди да влезе в Народното събрание. В него ще са заложени техническите условия и ще бъдат определени компаниите, които би трябвало да дават RFP. Планираните от държавното управление пари за плана са в границите на 1.22 милиарда лева Все още не е ясно тъкмо какъв брой машини ще бъдат купени и с каква колесна формула ще бъдат. В един от последните разновидности от Сухопътни войски държаха 90 от машините да са бойни, с колесна формула 6X6 или 8X8, а останалите спомагателни (транспортни, инженерни, санитарни и т.н.) да са към 100. Възможно е броят на машините да бъде понижен. Първоначалният вид беше за пазаруването на 238 машини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР