Проектът за нов здравен модел на министър Кирил Ананиев срещна

...
Проектът за нов здравен модел на министър Кирил Ананиев срещна
Коментари Харесай

И лекарите с много резерви към модела на Ананиев


Проектът за нов здравен модел на министър Кирил Ананиев срещна рецензии и в лицето на лекарското съсловие. Според ръководителя на Българския лекарския съюз доктор Иван Маджаров пакетът медицински действия, който в този момент се покрива с 8% здравна вноска, е прекомерно обемен, само че при една здравна промяна с демонополизация на Здравната каса би трябвало да се подсигуряват рамкови цени в главния пакет. Това е един от проблемите, на които той не чул отговор от министъра.
Според Маджаров не може лекарите и лечебните заведения да бъдат оставени сами да договарят с мощни структури като застрахователите.
Основна рецензия към модела, който се предлага, от страна на БЛС обаче е ориентирана към концепцията здравните фондове да договарят с лечебни заведения, което значи, че пациентът се лишава от правото си на избор на доктор и болница - пиедестал, който е залегнал до този миг в системата ни. Това, което е показано, че пациентът избира фонд, само че не и доктор. Това е едно от нещата, което ще би трябвало да се обясни, безапелационен бе Маджаров.
Демонополизацията на НЗОК ще докара сигурно до повишение на разноските в опазването на здравето, е мнението на Андрей Дамянов, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК. Държим да се заложи, че медицинските стандарти и логаритмите за диагностика ще са в основата на лекуването на пациентите, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР