Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта влиза

...
Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта влиза
Коментари Харесай

В новия спортен закон: Бази само срещу инвестиции

Проектът за нов Закон за физическото образование и спорта влиза за гласоподаване в Народното събрание. Той беше признат на първо четене от петте свързани парламентарни комисии - по въпросите на децата, младежта и спорта, по образованието и науката, по опазването на здравето, по правните въпроси и по районната политика. Очаква се законопроектът да бъде гласуван на първо четене в Народното събрание идната седмица, съобщи Sporta.bg.

В него са заложени промени във връзка с опциите за вложения в спортни обекти и уреди, във връзка с статута, правата и отговорностите на спортните организации, както и регламентирането на равнище закон на битката против използването на допинг. От спортното министерство настояват, че новият закон ще ускори контрола и условията към спортните организации, които получават държавно финансиране.

В закона е заложена опция за безплатно отдаване чартърен на спортни обекти и уреди и парцели за градеж на спортни обекти и уреди, които са държавна или общинска благосъстоятелност, за период до 30 години. Този период ще важи единствено в интерес на състезателен клуб, спортна федерация или единен състезателен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна активност.

Заявителят на право за прилагане чартърен се задължава да влага сума, не по-малка от петдесет на 100 от пазарната оценка на спортния обект, когато става въпрос за период над 10 години. Условието за безплатно право на градеж или отдаване чартърен е обектите да са " предопределени за трайно облекчаване на публични потребности с национално значение в региона на спорта, физическата интензивност и физическото образование ".

В законопроекта се планува опция спортните клубове да бъдат регистрирани и като всевъзможен тип финансови търговски сдружения. В същото време се резервира настоящото в този момент предписание финансиране с обществени средства да могат да получават единствено клубовете, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР