Проектът за нов закон за физическото възпитание и спорта влиза

...
Проектът за нов закон за физическото възпитание и спорта влиза
Коментари Харесай

Проектът за нов закон за спорта влиза за гласуване в Народното събрание

Проектът за нов закон за физическото образование и спорта влиза за гласоподаване в Народното събрание. Той беше признат на първо четене от петте свързани парламентарни комисии - по въпросите на децата, младежта и спорта, по образованието и науката, по опазването на здравето, по правните въпроси и по районната политика.

В отрасловата комисия законопроектът беше признат с 13 гласа " за " от ГЕРБ, Обединените патриоти, " Воля " и Движение за права и свободи и шест гласа " срещу " от Българска социалистическа партия. В просветителната комисия мина първо четене с 12 гласа " за " и шест гласа " срещу ".

В останалите три комисии нямаше дали своят вот срещу. В правната комисия планът беше утвърден с 14 гласа " за " при шестима въздържали се, в районната комисия - 11 гласа " за " при седем въздържали се, а в комисията по опазването на здравето - 11 гласа " за " при шестима въздържали се.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван на първо четене в Народното събрание идната седмица.

В него са заложени промени във връзка с опциите за вложения в спортни обекти и уреди, във връзка с статута, правата и отговорностите на спортните организации, както и регламентирането на равнище закон на битката против използването на допинг. От спортното министерство настояват, че новият закон ще ускори контрола и условията към спортните организации, които получават държавно финансиране.

В закона е заложена опция за безплатно отдаване чартърен на спортни обекти и уреди и парцели за градеж на спортни обекти и уреди, които са държавна или общинска благосъстоятелност, за период до 30 години. Този период ще важи единствено в интерес на състезателен клуб, спортна федерация или единен състезателен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна активност.

Заявителят на право за прилагане чартърен се задължава да влага сума, не по-малка от петдесет на 100 от пазарната оценка на спортния обект, когато става въпрос за период над 10 години. Условието за безплатно право на градеж или отдаване чартърен е обектите да са " предопределени за трайно облекчаване на публични потребности с национално значение в региона на спорта, физическата интензивност и физическото образование ".

В законопроекта се планува опция спортните клубове да бъдат регистрирани и като всевъзможен тип финансови търговски сдружения. В същото време се резервира настоящото в този момент предписание финансиране с обществени средства да могат да получават единствено клубовете, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност.

Спортни клубове ще могат да членуват единствено в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньорски фрагменти, с цел да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. От спортното министерство чакат тези две условия да доведат до ограничението на съществуването на така наречен клубове фантоми.

От своя страна спортните федерации би трябвало да имат минимум 15 членуващи клуба, регистрирани в най-малко три административни области, с цел да получат лиценз от министъра. В настоящия закон условието е за седем клуба. Освен това федерациите ще могат да получат държавно финансиране при две условия - в случай че имат не по-малко от 20 членове, или в случай че имат състезател с орден от олимпийски игри.

 Проектът за нов закон за спорта влиза за гласоподаване в Народното събрание
© ММС

Пред районната комисия министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че вложенията в спортна инфраструктура в страната са " нужна причина за възстановяване на здравето на нацията и за възпитаване на децата на обич към спорта ". Той добави, че има държавна политика в региона на спорта и общините би трябвало да я следват.

Пред членовете на просветителната комисия Кралев приказва за плануваните новости в закона във връзка с предучилищното, учебното и университетското обучение. Той съобщи, че главната концепция на ММС е да даде опция и по-голям подтик за развиване на спорта и физическата интензивност измежду учащите.

" Затова са нужни взаимните старания на ММС, МОН и локалната власт. Новият закон регламентира треньорските услуги и услугите във фитнес центровете. Тези тематики са предмет на национална политика и е нужно да се реализира консенсус сред всички партии ", сподели още Кралев.

Пред комисията по опазването на здравето спортният министър разгласи, че новият закон основава " прецизна, изчерпателна и поредна уредба на законодателно равнище на изискванията за картотекиране на спортистите, правата на професионалните спортисти и спортистите дилетанти, изискванията за лишаване и преустановяване на спортни права ".

По думите му се планува предвижда обособяването на независима глава седма, регулираща допинговия надзор и битката против използването на допинг, както и взаимоотношение сред институциите в системата на учебното и висшето обучение и антидопинговия център, с цел да се увеличи информираността на подрастващите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР