Проектът за най-голямата вятърна електроцентрала, разположена в морето, финализира осигуряването

...
Проектът за най-голямата вятърна електроцентрала, разположена в морето, финализира осигуряването
Коментари Харесай

Вятърна електроцентрала, по-голяма от АЕЦ „Козлодуй“, привлече инвестиции за 6 млрд. паунда

Проектът за най-голямата вятърна електроцентрала, ситуирана в морето, завърши обезпечаването на финансиране от 6 милиарда паунда (6,7 милиарда евро), заяви CNBC, като се базира на известие от една от двете корпорации, ръководещи плана.

Централата Догер Банк (Dogger Bank), която ще е ситуирана на 130 км от североизточния бряг на Англия, ще има три блока, всеки с мощ от 1200 мегавата. Осигуреното през днешния ден финансиране ще покрие разноските за построяването на първите два от тях, а финансиране за третия блок се възнамерява да бъде обезпечено до края на 2021 г. Цялата централа, която се чака да бъде приключена през 2026 година, ще има потенциал от 3600 мегавата и ще е най-голямата морска вятърна електроцентрала в света. За съпоставяне АЕЦ „ Козлодуй “, който е най-голямата електроцентрала в България, има сумарна мощ на двата си реактора от 2000 мегавата.  Предварителните оценки сочат, че централата ще може да зарежда с електричество годишното ползване на 4,5 млн. семейства във Англия.

Проектът е взаимно сдружение на ирландската SSE Renewables и норвежката Equinor, като първата компания ще прави градежа на оборудването, а втората ще управлява плана. Строежът към този момент стартира по-рано тази година.

Сумата за построяването на Догер Банк е обезпечена от група от 29 банки и 3 организации за експортно обезпечаване.

Миналия месец министър председателят на Англия Борис Джонсън съобщи, че си слага за цел страната му да стане световен водач на нискотарифната зелена сила. „ Вярваме, че в идващите 10 години морските вятърни електроцентрали ще генерират не 30 000 мегавата, а 40 000 мегавата електрическа енергия “, съобщи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР