Проектът за Националната здравна карта (НЗК) е публикуван за обществено

...
Проектът за Националната здравна карта (НЗК) е публикуван за обществено
Коментари Харесай

Националната здравна карта предвижда 6 хил. легла за активно лечение по-малко

Проектът за Националната здравна карта (НЗК) е оповестен за публично разискване на интернет страницата на министерството на опазването на здравето. Той е направен съгласно условията на Закона за лечебните заведения, според който се дефинират и възнамеряват потребностите на популацията от здравна помощ, в това число и незабавна. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след днешното съвещание на отрасловата парламентарна комисия.

Преди правенето на НЗК са направени 28 регионални здравни карти, показващи използваемостта на болничните кревати и нужния брой лекари, лекари по дентална медицина и експерти по здравни грижи, сподели още министър Ананиев. Според данните от тях за тази година на 1500 души би трябвало да има един доктор, а на 1000 души - един доктор по дентална медицина.

Анализ на болничната помощ, в който са избрани потребностите от кревати, демонстрира, че все още общият им брой е 38 803 с приложимост 64%. С НЗК за тази година се плануват с близо 6 хиляди кревати за интензивно лекуване по-малко - 32 913.

По думите на Ананиев над 8 хиляди кревати са действен запас, който ще се употребява при нужда.

" Целта на НЗК е структурите в здравната система да бъдат най-близо до пациентите и да обезпечат най-ефективна здравна процедура, с цел да може популацията да получи съответното качествено опазване на здравето. Тя е нужна и за планирането на активността на НЗОК в границите на бюджета ѝ ", сподели още министър Ананиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР