Проектът за национална здравна карта намалява болничните легла по акушерство

...
Проектът за национална здравна карта намалява болничните легла по акушерство
Коментари Харесай

Абсурд: Там, където се раждат най-много бебета, намаляват леглата за родилки в болниците

Проектът за национална здравна карта понижава болничните кревати по акушерство и гинекология в област Сливен, от второ равнище на подготвеност, от 118 на 45. В същото време региона е с най-високата раждаемост в страната, съгласно формалната статистика: 12,5 на 1000 при междинен индикатор от 9 на 1000. А огромна част от родилките са под 16-годишна възраст, с непроследена бременност и съпътстваща патология, недоносеността е висока, съобщава„ Труд “.

Проектът оставя без каквато и да е болнична здравна помощ20-хилядното население на балканската община Котел, която е мъчно наличен регион при зимни условия. Това са част от възраженията против предложенията за национална здравна карта, които бяха изразени от лекари, ръководители на болнични заведения, представители на общините и на пациентските организации в Сливен. За цялата област се планува болничните кревати да бъдат понижени със 138, от 1012 на 874. Чувствителна редукция на леглата от второ равнище на подготвеност се планува в единственото неонатологично поделение в района, което се намира в най-голямото лечебно заведение – регионалната МБАЛ „ Д-р Иван Селимински”.

Използваемостта на леглата в тази болница е над междинната за региона. В инфекциозното поделение пък от 40, болничните кревати от второ равнище на подготвеност би трябвало да останат едвам 2. „ Резултатът от това ще е, че ще изоставен лекари-специалисти. Пациентите ще би трябвало да пътуват до други градове, което не значи единствено, че ще се усилят разноските им. Не значи и че незабавно ще бъдат одобрявани на другите места. Така че листата с чакащи пациенти може да е извънредно дълга”, разяснява доктор Богдан Сотиров, ръководител на районната гилдия на БЛС.

„ За страдание, на всички пациентище се наложи да претърпяват това, което претърпяваме ние, онкологично болните. За нашите лечения, проучвания и други процедури пътуваме до Стара Загора, от време на време всеки работен ден за дълъг интервал от време. Цената на билета единствено в едната посока е 8 лева”, съобщи Димитър Димитров, ръководител на Сдружение „ Онкологично заболели и приятели”. Позицията на община Сливен е, че несъмнено би трябвало да има промяна в болничната помощзаради насъбраните несъответствия, сподели кметът Стефан Радев.

Ръководството на най-голямата община в Сливенска област се надява, че новата здравна карта няма да лиши регионалния център от медицинския потенциал, който има сега, от опцията хората да бъдат лекувани на място и от опциите за образование на млади лекари-специалисти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР