Проектът за национална стратегия за детето дава твърде големи правомощия

...
Проектът за национална стратегия за детето дава твърде големи правомощия
Коментари Харесай

Църквата смята, че стратегията за детето отваря врата за злоупотреби от социалните

Проектът за национална тактика за детето дава прекомерно огромни пълномощия на обществените чиновници и на страната, изземва функционалности на родителите и фамилията, отваря прекалено много порти за непозволено лишаване на децата, за анонимни голословни сигнали за родителско принуждение. И в това време не планува задоволително ограничения за подкрепяне на фамилии, които са затруднени в това да поставят нужните и задоволителни грижи за децата си.

Това е формалното мнение на Светия синод по отношение на плана, взето преди дни в наличието на всички митрополити. Позицията е оповестена на уеб страницата на Синода.

Преди към два месеца на уеб страницата на православната черква също се появи мнение по плана за тактика, в което се твърдеше, че това е позицията на архиереите. Сериозна рецензия и изненада тогава провокира несъгласието на църквата да одобри цялостната възбрана на физическите санкции на децата. Впоследствие мнението беше свалено от уеб страницата на църквата, а импровизирано от синода обясниха, че в действителност служителка в администрацията си е разрешила да качи позиция, която нито е съгласувана, нито е одобрявана от архиереите.

Окончателно утвърждения вид също излиза с голям брой рецензии към плана за тактика. И също дава да се разбере, че тоталната възбрана за физическо принуждение не би трябвало да се приема в планувания тип.

" Търсенето на средства за битка със случаи на физическо и психическо принуждение от страна на родители над деца не трябва да води до генерално свиване на родителските пълномощия у нас " , написа в мнението. Основният претекст е да не се хвърля виновност и да не се третират всички родители в България като евентуално нападателни и безотговорни. " Повечето български родители са положителни и виновни родители и не е заслужено те да бъдат ограничавани и заплашвани поради виновността на дребен % безотговорни родители, които демонстрират ниска угриженост или даже експанзия по отношение на децата си заради разнообразни социално-психологически аргументи или слаб наставнически потенциал ", се споделя в мнението.

Примерите-изключения за корист с родителските права и закононарушения на обособени родители, или случаите на домашно принуждение, не са задоволителна причина да се дава опция за изпращане на анонимни доноси за принуждение против дете до обществените служби, споделят още архиереите.

Според Синода по-удачна форма на предварителна защита против домашното принуждение е поддръжката за виновното родителство и предварителната защита на домашното принуждение посредством образование за отговорно извършване на родителските права. " А не построяването на механизми за самосезиране от страна на обществените институции за интервенция в фамилните връзки сред родители и деца по субективната преценка за съществуване на опасности за детето или неприятни стопански условия ", се споделя в документа.

Митрополитите не са съгласни и с плануваните ограничения за ограничение на родителските права и лишаване на деца в фамилии, които нямат задоволително материални благоприятни условия или подобаващи битови условия. " Преценката за рискова среда в фамилията, обвързвана с имуществено положение или стандарта на живот в едно домакинство не е задоволително съображение за извеждане на децата от фамилията и лишаването им от родителска грижа и прочувствена връзка с биологичните им родители ", пишат архиереите.

Според мнението всички тези ограничения насърчават опцията за безгранични злоупотреби от страна на службите за обществена протекция на детето без отчитане на характерните връзки в фамилията или на средствата за позитивно саморегулиране на фамилния живот. " Българското законодателство и държавната политика по протекция на детето би трябвало да се защищават от прехвърляне на пълномощия с непозволено огромен обсег във връзка с обществените служби и овластяване на експертите по детски грижи за сметка на правата на родителите, защото страната и нейните обществени служби и институции не могат да бъдат по-добър родител за детето от същинските му родители ", споделят още архиереите.

Мерките за протекция на детето от другите типове принуждение и тормоз в фамилията не следва да водят до държавна политика за омаловажаване на фамилията и обезценяване на родителските права в процеса на образование на децата, а до целенасочена поддръжка за фамилията и родителите , ориентирана към тяхното отговорно отношение и съответна грижа за децата в фамилната и учебна среда, се споделя в мнението.

Според митрополитите тактиката презюмира властови връзки сред родители и деца и непочтеност от страна на родителите, некадърност за съответна грижа и отбрана правата и ползите на децата. " Това от своя страна допуска непропорционални и изключителни ограничения за интервенция от страна на държавните обществени служби и експерти по детски грижи в връзките сред родители и деца и позволява използване на крайни ограничения по ограничение на родителските права и извеждане на децата отвън фамилната среда ", акцентират от църквата.

При възникването на някакъв проблем, обвързван с детето, тези, които са го родили, отглеждат го и го възпитават, никога не трябва да бъдат вкарвани в ролята на " първи обвинени " и " отговорни по хипотеза ", пишат митрополитите. Още по-малко тактиката следва да позволява обособяване на детето от родителите му при незадоволителни, нееднозначни и спорни данни за тормоз в фамилията по отношение на детето, допълват те.

" Мерките по протекция на детето предвид на отбрана на неговите права и законни ползи във връзка с здравето, морала и живота на детето, изземващи функционалностите на родителите, могат да бъдат правомерни и хуманни единствено при лимитирани условия, а не трябва да бъдат узаконявани като система от общоприети политики , използвани към всички родители и фамилии ", означават още архиереите.

Те са срещу децата да бъдат обсъждани и обособявани " като самодостатъчна полезност ", а техните права да се обособяват от правата на родителите и тяхното практикуване в фамилията. Това съгласно църквата води до излишно и едностранчиво абсолютизиране на детските права или опълчване на ползите на детето на правата на родителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР