Проектът за национална детска болница все повече се отдалечава във

...
Проектът за национална детска болница все повече се отдалечава във
Коментари Харесай

Здравното министерство спря търга за строителство на детската болница

Проектът за национална детска болница от ден на ден се отдалечава във времето.

© Юлия Лазарова Министерството на здравеопазването за втори следващ път стопира търга за създаване на национална детска болница, заяви mediapool.bg. Това излиза наяве от обявлението в Агенцията за публични поръчки, като за причина е посочена тъжба, с която като краткотрайна мярка се желае прекъсване на поръчката. Срещу търга за строителство на стойност 95.4 млн. лева бяха подадени две тъжби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Първата беше от строителна компания и не беше почетена. Втората е от Камарата на архитектите в България, която счита процедурата за порочна и упорства като краткотрайна мярка тя да бъде спряна, до момента в който Комисия за защита на конкуренцията се произнесе по краткотрайната мярка или дефинитивно. Търгът за болничното заведение към този момент беше продължен от 20 август, като беше решено ведомството да приема предложения до 11 септември.

Какво съставлява поръчката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идеята на здравното министерство е за градежа на национална детска болница да бъде употребен корпус на територията на Александровска болница, чиято първа копка е направена през 1978 година, а корпусът от бетон и носещи стени е повдигнат и зарязан през 1991 година
Ведомството е направило проучване през февруари тази година, което е посочило, че градежът може да бъде завършен, като се употребява сегашната структура. По времето на държавното управление на Пламен Орешарски беше направено проучване, което сподели, че скелето не може да се укрепи и би трябвало да се събори.

Според поръчката, болничното заведение може да се построи за три години и това ще коства 95.4 млн. лева В момента 12-етажният корпус с две съществени здания и шест триетажни и два подземни етажа е на обща повърхност 47 156 кв.м. Министерството желае да бъдат построени и още два триетажни корпуса, като изпълнителят би трябвало да реконструира 40-годишните основи и да дострои корпусите. Въпреки това то не е разгласило в документите резултатите от обследването на корпусите.

Защо архитектите апелират

От камарата на архитектите акцентират, че липсват съществени параметри на техническото задание и по тази причина капиталовият план не може да извърши задачата си да бъде основана модерна клиника, отговаряща на всички медицински стандарти. Така, съгласно тях, възложителят не е подсигурил вярното осъществяване на поставената задача и директно е заплашил публичния интерес.

По-конкретно - в заданието няма условия за пожарна сигурност, електрооборудване, ВиК, отопление, вентилация и климатизация, което е безусловно неприемливо. Освен това липсват и съществени условия за микроклимат, яловост, осветеност, обявяване и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР