Проектът за корабите плава към пленарна залаАктуализираният проект за инвестиционен

...
Проектът за корабите плава към пленарна залаАктуализираният проект за инвестиционен
Коментари Харесай

Проектът за корабите „плава” към пленарна зала
Актуализирания

Проектът за корабите „ плава ” към пленарна зала
Актуализираният план за капиталов разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за ВМС" мина и през бюджетна комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С 16 „ за ”, 1 „ срещу ” и 1 "въздържал се", комисията по бюджет и финанси гласоподава план на решение за приемане на Актуализиран план за капиталов разход "Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за ВМС". PПроектът бе показан от зам.-военният министър Анатолий Величков, а на съвещанието единствено един народен представител имаше въпрос за него. Миналата седмица на комисия по защитата планът за корабите мина и през в комисия по защита. Когато капиталов план надвишава 100 млн. лева той би трябвало да бъде признат от Народното събрание.

Инвестиционният план за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморски сили беше признат от 43-ото Народно заседание през юни 2016 година Прогнозната оптималната стойност по него беше 820 милиона лв.. В края на предходната година стана ясно, че е подадено писмо в Министерство на защитата, с което МТГ „ Делфин “ оповестява, че се отдръпва от договарянията и подписването на контракта за реализация на капиталов план „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд “. Като главен претекст за отдръпване „ Делфин “ сочи действително понижената с 20% стойност на плана за капиталов разход поради прелюдия от 1 януари 2017 година Данък добавена стойност върху всички военни покупко-продажби. Още тогава беше известно, че вследствие на това решение на Народното събрание сумата от 820 млн. лева, действително се понижава със 164 млн. лева Именно това решение беше и главната причина няколко задгранични компании, декларирали интерес към плана, да се отдръпват и да не вземат участие в процедурата.

В обновения план се регистрират измененията в Закона за Данък добавена стойност. Сред главните промени в обновения план за капиталов разход е оптималната планирана стойност на плана да бъде 984 млн. лева с Данък добавена стойност. Разликата от 164 млн. лева, по отношение на признатия през 2016 година от Народното събрание план за капиталов разход, е разпределена за заплащане през 2025 и 2026 година Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с главно въоръжение и корабни произведения и с в допълнение въоръжение и корабни произведения (опции). Дейностите в обсега на Проект за капиталов разход са доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба, доставка на първичен комплект ЗИП и аварийни елементи, образование на екипажите на двата кораба и интегрирана логистична поддръжка (за интервал от 3 години).

БГНЕС напомня, че Народното събрание одобри на 8 юни, решение за приемане на план за капиталов разход „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ” и на обновен план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “.

Инвестиционният план „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ” планува придобиване на 150 броя бойна и специфична техника за три батальонни бойни групи, на системи и в допълнение съоръжение, както и образование на състава. Времевият период за неговата реализация обгръща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 464 милиона лв. с Данък добавена стойност.

Инвестиционният план „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ планува придобиването на 16 броя самолети на два стадия. През първия стадий, който е финансово обезпечен с 1 милиард и 800 милиона лева с Данък добавена стойност е планувано да се придобият не по-малко от 8 броя бойни самолети. С тези средства се планува придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за образование, образованието на състава, първичната интегрирана логистична поддръжка (за интервал от 3 години) и въоръжението. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР