Проектът за изграждането на предизвикалия масови протести комплекс при езерото

...
Проектът за изграждането на предизвикалия масови протести комплекс при езерото
Коментари Харесай

Най-сетне показаха проекта за скандалния строеж на Алепу! Ще се строи още и още

Проектът за построяването на провокиралия всеобщи митинги комплекс при езерото Алепу най-накрая видя бял свят. Показаха го строителите от " ГБС турс " - сдружение, дъщерно на " Главболгарстрой ".

И стана ясно, че така наречен брегоукрепително противосвлачищно оборудване ще е интегрирано в бъдещия курортен комплекс, който пък ще се разполага терасовидно над плажа, а и надгражда над равнището на осъществения първи стадий - над равнището на пътя. Но пък комплексът бил на... втора линия. Стана ясно още, че съгласно " ГБС турс " нямало потребност да се желае второ позволение от локалната екоинспекция, макар че първичният строителен проект е бил променен, написа clubZ. Имали още два терена в регулация в съседство - един за паркинг и един за строителство. Но дали щели да бъдат осъществени проектите върху тях - щяло да се реши - съгласно икономическата целенасоченост.

Дружеството, което от 2016 година има учредено право на градеж, решило да се включи в плана, защото свлачището нанасяло вреди на прилежащия му парцел, където е построен комплексът Св. Тома. Въпреки че единствено година по-рано представител на " ГБС турс " декларира пред камери, че на Шофьорския плаж няма да има никакво строителство.

" Ще е надграждане на хубостта на природата на това място ", съобщи през днешния ден същият този представител - Радослав Котларов, в утринния блок на бТВ.

В студиото с изключение на него бяха и проектантът по част от структурата Камен Славин и специалистът по юридическата част Цветанка Павлова. Славин показа визуализация на " Алепу вилидж ", както ще се споделя бъдещият комплекс, от която излиза наяве, че в реалност той ще е интегриран в свлачищното оборудване.

" Това е структура с функционалност на противосвлачищно оборудване. Стена, която контактува със свлачището, и това взема решение казуса на самото свлачище. Кутийките са празни пространства, които имат функционалността да укрепят стената откъм гърба. Ако е единствено бетонна стена, няма да е ефикасна като цена. Щеше да е комплицирано и скъпо уплътнение. Логично е растерът на бъдещата постройка да бъде удължен до фундаментите ", съобщи той.

Както е известно, брожения има поради типа на въпросното брегоукрепително оборудване, като въпросните " кутийки " наподобяват на хотелски стаи. Проектантите към този момент един път обявиха, че те остават подземен, а построените стълбища и асансьорни шахти, които в този момент се виждат, щели да служат за постигане до " подземието " при потребност. Видимо в този момент от показаната визуализация, хотелът стъпва върху по този начин построената противосвлачищна структура и се " слива " с нея.

Котларов разяснява и обвиняванията, че свлачището е съзнателно активизирано обратно през годините, с цел да се реализира днешният резултат.

" Да се задейства нещо съзнателно, би трябвало да има претекст. Този парцел е УПИ, има Подробен устройствен план и визи за планиране, даже от 2007 година е имало позволение за градеж. Там със или без свлачище може да се строи. И щеше да ни е доста по-евтино ", съобщи.

Решили обаче по този начин да изпълнят плана, тъй като свлачището към този момент почнало да подкопава и Св. Тома и пречиствателната му станция. Станало било рисково, можело да стане случай, а целият залив бил залят с тиня, съобщи още представителят на " ГБС турс ".

" Ние сме безусловно втора линия на плажа, тъй като пред нашия парцел има общински парцел. Имаме плаж, общински парцел и по-късно сме ние ", съобщи Котларов по мотива.

Бяха му припомнени фрагменти от 2015 година, когато на място декларира, че свлачището при Шофьорския плаж няма да става градеж. В отговор на това Котларов съобщи, че договорът с " Алепу вилидж " за учредено право на градеж е от 2016 година Така излиза, че за една година " свлачището придобило рискови размери ".  " Няма по какъв начин да планираме ние непознатите парцели. Искахме да си защитим инвестицията в прилежащия комплекс ", уточни и добави, че са били водени дълги договаряния с вложителя.

Допълни, че подготвени за осъществяване на капиталови планове са още два терена - един за паркинг и един новопридобит парцел. Но дали ще се строи, щяло да е икономическо решение и нямало да стане ясно преди есента.

Казусът с двете строителни разрешителни (прокуратурата стачкува второто), изменението на проекта сред издаването им и разрешителното на Регионална инспекция за опазване на околната среда, само че за първото позволение, разяснява Цветанка Павлова. Павлова обаче по този начин и не изясни в какво тъкмо се е състояла смяната в плана, наложила издаването на второ позволение. Според държавното обвинение именно там се появява този тип брегоукрепително оборудване. Както Клуб Z писа, съгласно документите на екоинспекцията по първичен проект то е трябвало да наподобява като стена. 

Днес Павлова уточни, че " като цяло планът не е променен ". Първото позволение е от февруари 2018-а, само че незабавно след издаването му екоинспекцията постанова общоприетата за региона възбрана за строителни действия поради гнездовия интервал на птиците. Второто позволение е от септември, като за това време възложителят бил решил да промени проекта - комплексът да е интегриран в оборудването против свлачището. С това на процедура се удостоверява, че смяната е била в " подпорната стена ". Не стана ясно обаче какво постанова две строителни разрешителни за един и същи комплекс. 

Тя разяснява още, че Регионална инспекция за опазване на околната среда през 2017 година дава позволение след оценка на курортния комплекс, а не на оборудването. За това по думите й не се налагало да се прави нова оценка. Не изясни обаче за какво в документите на екоинспекцията се приказва за подсилване посредством водачи, а не посредством " кутийки ".

От думите на специалиста на " ГБС турс " стана ясно още, че ДНСК е замразила строителството на втория стадий, само че не и на първия. Както е известно, началникът на ДНСК Иван Несторов наложи възбрана за дейностите, като се появиха брожения, че тя е нарушена - строи се, без да е била анулирана заповедта. А в това време брегоукрепителното оборудване към този момент е с публикуван акт 16. Павлова обаче изчете в ефир въпросната заповед. И от нея излиза наяве, че възбраната изключва завършването на " подпорната стена ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР