Проектът за изграждане на терминал за втечнен газ край източния

...
Проектът за изграждане на терминал за втечнен газ край източния
Коментари Харесай

Еврокомисията дава 167 млн. евро безвъзмездно за газовия терминал в Александруполис

Проектът за създаване на терминал за полутечен газ край източния гръцки град Александруполис ще получи 167 млн. евро от европейските фондове. Средствата са под формата на безплатен грант, разгласи Европейската комисия.

Решението на Еврокомисията е поради проекти на гръцкото държавно управление терминалът да сее употребява и за водород.

Както е известно 20% дял в плановата компания има и българският газов оператор Булгартрансгаз, както и сдружения от Гърция, Кипър.

Това ще е вторият терминал за разтоварване на танкери с полутечен природен газ в Гърция след този, който се намира до пристанището на Атина. Терминалът би трябвало да има потенциал над 5,5 милиарда куб. м. годишно, като българската компания е резервирала 500 млн. куб. м. газ. годишно за  интервал от 10 година

Общата стойност на плана, който ще разреши диверсификация на вноса на газ у нас, който все още се прави само от свързвани с съветския Газпром, е над 380 млн. евро. По проект той би трябвало да проработи през 2023 година

„ Новият терминал за полутечен газ в Александруполис ще усъвършенства доставките на газ освен в Гърция, само че и в целия район на Югоизточна Европа. Това ще способства за постигането на задачите за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки “, разяснява еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР