Проектът за изграждане на автомагистрала Струма“ в Кресненското дефиле продължава

...
Проектът за изграждане на автомагистрала Струма“ в Кресненското дефиле продължава
Коментари Харесай

Магистрала Струма все още в небитието след действията на Сандов

Проектът за създаване на автомагистрала „ Струма “ в Кресненското дефиле продължава да буксува, откакто Борислав Сандов разгласи при напускането на поста си, че стопира осъществяването му след получено на 27 юли писмо от службите на Европейската комисия (ЕК).

Според ексминистъра, в писмото се показва, че в осъществяване на европейските наставления Европейска комисия чака от българското държавно управление нова оценка по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост с “Натура 2000 ” на Автомагистрала „ Струма “ за Лот 3.2 в региона на Кресненски пролом, като в нея цялостно и равностойно се оценят още веднъж всички вероятни други възможности.

При прекъсването на плана, министър Сандов се аргументира с писмо от Европейска комисия и риск от нарушавания на европейското законодателство. Тече процедура по дефиниране на цели за предпазените зони в дефилето, въз основата на които да се отбрани определената опция за плана.

Както „ Труд “ писа през август, Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) ще апелира решението на някогашния екоминистър Борислав Сандов за преустановяване на ОВОС-а за автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле.

От ведомството акцентират, че оценката на околната среда е издадена по законоустановения ред през 2017 година Ако пътната организация завоюва обжалването пред Върховния административен съд, ОВОС-а ще продължи да бъде годен до края на октомври и ще има опция за създаване на последната права от аутобана, тъй че да не се наложи страната да връща 1,6 милиарда евро на Брюксел, в това число за към този момент построените прави на пътя.

Борислав Сандов сподели на 2 август, че е спрял осъществяването на планове в Кресненското дефиле след получено на 27 юли писмо от службите на

Европейската комисия (ЕК). Според някогашния министър, в него ясно се показва, че в осъществяване на европейските наставления Европейска комисия чака от българското държавно управление нова оценка по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост с “Натура 2000 ” на Автомагистрала „ Струма “ за Лот 3.2 в региона на Кресненски пролом, като в нея цялостно и равностойно се оценят още веднъж всички вероятни други възможности.

От изказванията на министъра не излиза наяве за какво за седем месеца на поста той не е открил пропуските на съществуващите екологични оценки, а е реагирал едвам след приемане на писмо от Европейска комисия.

Като пълноправен член на Европейска комисия от България се чака да познава и ползва европейското законодателство, което е от дълго време транспонирано и в българското, а не да разчита на оценките и решенията на Европейска комисия. Още повече, че министърът встъпи в служба със поръчка за проверка на работата на предходните държавни управления и за унищожаване на България от листата от „ двойкаджиите по околна среда и води “, както самият той се изрази.

За страдание, обстоятелствата демонстрират, че още веднъж чакаме трепетно оценка, друга от двойка от Европейска комисия, вместо да накараме личните си институции да работят дейно. И като краен резултат, българите ще не престават да чакат заветната магистрална права, до момента в който Министерство на околната среда и водите затъва в безкрайни бюрократични процедури.

След встъпването си в служба, новият длъжностен министър Росица Карамфилова също не прави основни дейности за ускорение на процеса по екологичните процедури за плана. Вместо да търси механизми за ускорение на процеса, на 16 август Министерство на околната среда и водите разгласява удължение на периода за публични разисквания на задачите на двете предпазени зони в Кресненското дефиле доникъде на септември 2022, без ясни причини за какво се постанова това удължение.

Работната група за установяване на целите и задачите на зоните, също основана по рекомендация на Европейска комисия е провела 5 съвещания от м. март 2022. Не е ясно каква е успеваемостта на работа на тази група, откакто след толкоз съвещания се постанова още веднъж да се удължава периода за публични разисквания. Служебният министър Карамфилова не е взела отношение по следващото удължение на процедурите и какво го е наложило./Trud.bg.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР