Проектът за газовия хъб е изключително ценен, не само за

...
Проектът за газовия хъб е изключително ценен, не само за
Коментари Харесай

Петкова: Газовият хъб е ценен за нас и цяла Югоизточна Европа

Проектът за газовия хъб е извънредно скъп, освен за България, а за целия район на Югоизточна Европа. Това сподели пред бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Той ще даде опция през България да минава природен газ от разнообразни източници по разнообразни направления и да се основат условия след това за търговия на природен газ въз основата на тази платформа за създаване на газоразпределителен център на територията на страната ", добави министърът.

Теменужка Петкова изясни, че това ще е една опция за действителна диверсификация, за развиване и либерализиране на пазара на природен газ.

Концепцията за създаване на газоразпределителен център на територията на България е създадена взаимно с сътрудниците ни от дирекция „ Енергетика” на Европейска комисия.

"Този план въплъщава напълно концепциите на Европейския енергиен съюз, свързани с диверсификацията на източниците и направления за доставка на природен газ, и с развиването на пазара на природен газ ", сподели още тя.

Съвсем скоро следва „ Булгартрансгаз” да разгласи публичната поръчка за предпроектното изследване, за което Европейска комисия е предоставила и финансиране, разгласи Теменужка Петкова.

"Всеки един план, който се осъществя на територията на България, ще бъде съгласуван с европейското законодателство ", безапелационен беше министърът.

По думите й, с цел да стане допустимо построяването на този хъб, би трябвало преди всичко да се построи изчезналата инфраструктура, което ще ни даде опция да доставим природен газ от разнообразни източници.

"Тази инфраструктура не стана факт години наред и в края на 2016 година беше построен първият интерконектор сред България и Румъния. В момента вървят пазарните проби за запазване на потенциал. Това е един развой, който е обвързван с комерсиалната употреба на плана, само че като инфраструктура той е реалност.

Сега сме на път да осъществяваме извънредно значимия интерконектор с Гърция, чието развиване стана факт през последните 2,5 години ", изясни Петкова.

Тя сподели още, че при започване на есента ще се започва социална поръчка за реализатор, за строител на този план, готова е документите и следва да бъде предоставена.

"Това е част от изчезналата инфраструктура за този хъб и това е може би един от най-важните основни планове в Южния газов кулоар. Той ще даде опция да се свържем с различен източник на газ, какъвто е Каспийският район.

За интерконектора със Сърбия работим доста интензивно. От българска страна са налице всички предпоставки този план да се осъществя. Ние сме изпълнили първата фаза на плана, само че с цел да започва втората фаза, условията са нашите сътрудници от отсрещната страна да са достигнали същите дейности, реципрочни на нашите, с цел да има резистентност ", съобщи министър Петкова.

"При сърбите обаче има проблем с обезпечаване на финансиране. Те аплайват за финансиране по предпроектните стратегии, с които Сърбия разполага, само че има закъснение в даването на средствата.

Ние сме обезпечили финансиране по оперативна стратегия „ Иновация и конкурентоспособност” – 45 млн. лева, само че в случай че това закъснение продължи може да загубим този обезпечен запас.

До 2018 година би трябвало да стартираме да строим. Ако нашите сътрудници от сръбска страна не реализиран подобен прогрес, съществува риск, тъй че ние би трябвало да мислим и в малко по-друга светлина ", приключи Петкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР