Проектът за декларация на минисрещата на върха за миграцията, в

...
Проектът за декларация на минисрещата на върха за миграцията, в
Коментари Харесай

Италианският премиер: Ще участвам в минисрещата на върха за миграцията

Проектът за декларация на минисрещата на върха за миграцията, в която в неделя в Брюксел ще вземат участие няколко страни от Европейски Съюз, измежду които и България, ще бъде отдръпнат. Това съобщи италианският министър председател Джузепе Конте след телефонен диалог с немския канцлер Ангела Меркел, предадоха Ройтерс и Франс прес. Във Facebook Конте удостовери, че ще взе участие в срещата в неделя, съобщи Българска телеграфна агенция.

Италианският министър председател бе заплашил да не взе участие във минифорума в символ на митинг против плана за изказване, фрагменти от който през вчерашния ден бяха представени в медиите. В него се призоваваше претендентите за леговище да бъдат неотложно връщани в страната членка на Европейски Съюз, в която първо са влезнали. Много постоянно тази страна е Италия. Проектодокументът провокира неспокойствие у италианското държавно управление, което сподели, че не желае да взе участие в среща на върха, с цел да подпише един към този момент направен документ, разяснява през днешния ден италианският в. " Република ", като се базира на италиански държавни източници.

Вицепремиерът Матео Салвини сподели, че на минисрещата на върха би трябвало да бъде направено потребно предложение за отбрана на границите, сигурността и правата на същинските бежанци. Ако обаче получим " едно домашно ", написано авансово от французите и германците, по-добре да си спестим парите за пътуването, сподели той и даде да се разбере, че Италия може и да не взе участие във форума.

След тези изказвания на Салвини немският канцлер Ангела Меркел се е обадила по телефона на италианския министър председател Конте, с цел да обясни създалото се неразбирателство. След диалога с нея Конте описа във Facebook, че е декларирал на Меркел, че ще бъде недопустимо за него да взе участие в среща на върха, на която ще се одобри авансово квалифициран документ. " Канцлерът внесе изясненост в нещата, като сподели, че е станало неразбирателство и че планът на текста, публикуван през вчерашния ден сутринта, ще бъде отдръпнат ", добави Конте.

" Срещата ще завърши не с писмен документ, а единствено с обобщение на засегнатите тематики, които ние ще продължим да обсъждаме и на европейската среща на върха идната седмица, на 28 и 29 юни ", сподели Конте.

Вчера италианският министър председател беседва по въпроса за миграцията с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и му сподели, че Италия няма да дискутира тематиката за разпределение на мигрантите в страните членки на Европейски Съюз, без преди този момент да е бъде обиден въпросът за идването на мигранти на италианска територия, с който в този момент Италия се оправя сама.

Италия укорява европейските си сътрудници, че не я поддържат задоволително в миг, в който от 2013 година на нейна територия са пристигнали към 700 000 мигранти.

В минисрещата на върха в неделя ще вземат участие водачите на Франция, Германия, Италия, Гърция, България, Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия. Те бяха поканени от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР