Проектът за държавен бюджет за 2023 г., който се подготвя

...
Проектът за държавен бюджет за 2023 г., който се подготвя
Коментари Харесай

Денков: 7 млрд. лв. за общините в бюджета за 2023 г.

Проектът за държавен бюджет за 2023 година, който се приготвя сега, предвижда близо 7 милиарда лева общ бюджет за общините . Това заяви министър-председателят Николай Денков на конференция на Националното съдружие на общините в Република България .

Увеличението е с съвсем 25% спрямо предходната година . На конференцията участваха кметове от цялата страна. " Важно е спомагателните средства да бъдат разпределени вярно ", акцентира Денков.

Той увери представителите на локалната власт, че в бюджета ще бъде обезпечено финансиране за втория стадий от осъществяването на общинските инфраструктурни обекти.

Средствата ще се дават на база в действителност осъществени разноски от общините. Денков акцентира, че при харченето на обществени средства постоянно би трябвало да има ясно написана методика и критерии.

Той добави, че кабинетът прави всичко належащо, с цел да компенсира забавянето, насъбрано поради отхвърли на служебното държавно управление да внесе проектобюджет за 2023 година в края на предходната година. Дефицитът следва да бъде редуциран до 3%.

Денков изрази вяра, че кметовете ще работят взаимно с централната власт.
Целевата дотация за финансови разноски ще бъде нараснала със 130 млн. лева. За постигане на минималната работна заплата за 2023 година в локалните действия са планувани 50 млн. лева. Предвиден е растеж на изравнителната дотация за общините с по-малки данъчни доходи, от 25 млн. лева. Средствата за общинската администрация също ще порастват, като нарастването на настоящите разноски е със 140,5 млн. лева. Разчетени са и пари за 15% растеж на разноските за личен състав.  Симеон Дянков: Бюджетът ще покаже какъв брой е постоянна ръководещата коалиция
Симеон Дянков: Бюджетът ще покаже какъв брой е постоянна ръководещата коалиция

Инфлационният напън е подобен, че хората с съображение желаят по-високи заплати и обществени придобивки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР