Проектът за АЕЦ Белене“ предизвика поредния скандал в парламента между

...
Проектът за АЕЦ Белене“ предизвика поредния скандал в парламента между
Коментари Харесай

Скандал за АЕЦ „Белене“ в парламента

Проектът за АЕЦ „ Белене “ провокира следващия скандал в Народното събрание сред политическите партии. Над три часа депутатите спориха към бъдещето на втората атомна централа, би трябвало ли да падне мораториумът върху градежа й, с цел да се стигне до търсене на вложители или не.

В последна сметка със 172 гласа „ за ”, 14 „ срещу ” и 2 „ въздържал се ” Народно събрание реши да се се търси стратегически вложител за реализацията на АЕЦ „ Белене ”.

Бяха препоръчани две проекторешения - едно на ръководещите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ и едно на Българска социалистическа партия. Двете бяха съвсем идентични, с разлика в това, че социалистите желаеха да отпадне така наречен мораториум за градежа на централата. Мнозинството в Народното събрание обаче одобри този на ГЕРБ и патриотите и отхвърли този на Българска социалистическа партия. Така депутатите " предложиха " на Министерски съвет да анулира решението си от 2012 година за прекъсване на „ Белене ”, само че на по-късен стадий, когато към този момент е ясно дали има действителен вложител. Преди това енергийният министър Теменужка Петкова получи мандат да възобнови дейностите за реализацията на плана със стратегически вложител,

да започне преговори 

и да създаде процедура по неговия избор.Като условия са заложени планът да се осъществя без държавни гаранции, на пазарен принцип, без наложителен контракт за изкупуване на сила. До 30 октомври пък Петкова би трябвало да показа пред Народно събрание каква ще е структурата на плана.

По време на дебатите в зала Българска социалистическа партия укори ГЕРБ, че по този начин в действителност нямат доверие на личния си министър и му завързват ръцете при едни бъдещи договаряния със стратегически вложител за „ Белене ”. " Искате ли да се строи нуклеарната площадка, или не желаете? ", зачуди се социалистът Жельо Бойчев във връзка нежеланието на ГЕРБ решението на Народно събрание от 2012 година и мораториумът за „ Белене “ да отпадне. " Никога не е бил неоспорим този план, само че не можем да зачеркнем 3 млрд, отвърна на собствен ред Александър Ненков от ГЕРБ. Той изясни, че са подходили оптимално внимателно, изключително по условията към бъдещия вложител.

  " Нищо не рестартираме,

ние просто даваме мандат идващите пет месеца за изследване какъв би бил инвеститорският интерес ", изясни Ненков. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък загатна, че виновността за нереализирането на плана „ Белене ” в действителност е на Българска социалистическа партия. " Нашата задача през днешния ден е да покажем, че сме единни и мислим за бъдещето ", означи пък патриотът Искрен Веселинов. На този декор водачът на „ Воля ” Веселин Марешки пък посочи, че точно те са най-силни радетели за „ Белене ”.

„ Без разрешението на Атомстрой и Путин не може да извършите нищо

по този план. Този план е съветски ", това пък съобщи депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай. Той даде да се разбере, че Движение за права и свободи са срещу двете решения. " Ние няма по какъв начин да подкрепим неразбираемия излаз от едно такова решение ”, аргументира се Аталай и изясни, че в действителност няма политическа воля, а единствено празни приказки.

  " Нямате стратегия… Енергетиката желае крепко управление ",

сподели още Аталай. Той добави, че в случай че дебатът е бил сериозен и желанията на ръководещите за рестарт на „ Белене ”, то министър Петкова е трябвало да каже какви са икономическите индикатори, къде ще се съхранява отработеното гориво, имаме ли изобщо потребност от нови мощности. " Вие спряхте плана ", обърна се Аталай към ръководещите и добави – „ Това е една игра сътрудници ”. „ Навремето тези извън стопираха „ Син поток ”, с цел да не умрат скаридите и рибите ”, продължи Аталай, визирайки митинга на десни обединения пред Народно събрание против „ Белене ”.

Самата Петкова пък изясни, че има политически консенсус да се търси решение за „ Белене ”. По думите й ние не сме в догадка занапред да решение имаме или не потребност от нова нуклеарна мощ. Коренно друга била и обстановката от 2012 година, когато нямало изясненост по структурата на плана, нито по какъв начин ще свърши арбитражното дело. Сега обаче имало действителен инвеститорски интерес. Малко по-късно в коридорите на Народно събрание Петкова изясни, че с това решение се развързват ръцете на Министерски съвет. Тепърва пък НЕК би трябвало да прави оценка на активите. Относно желанието на Росатом да взе участие в построяването, Петкова съобщи, че те постоянно за заявявали интерес – дали като реализатор или подизпълнител. „ Накрая добави, че в случай че стартира да се строи, АЕЦ „ Белене ” ще бъде приключен след 7 или 8 г.  

Само преди ден изтъкнат специалист и някогашен началник на регулаторен орган по нуклеарна сигурност проф. Георги Касичиев изясни, че площадката на АЕЦ " Белене " попада в зона с висок сеизмичен риск, като това са установили през годините поредно Българска академия на науките, Русия, Европейска комисия. Именно по тази причина и там не би трябвало да се строи атомна централа.

Междувременно министър председателят Бойко Борсов ще бъде в Народно събрание в петък, с цел да отговори на депутатски въпрос за визитата си в Москва и за договореностите след срещата си с Владимир Путин.

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР