Проектът за АЕЦ Белене не трябва да започва отначало. Разбира

...
Проектът за АЕЦ Белене не трябва да започва отначало. Разбира
Коментари Харесай

Овчаров: Проектът за АЕЦ Белене не дава основания за възвръщане на доверието

Проектът за АЕЦ „ Белене ” не би трябвало да стартира изначало. Разбира се, можем да си го причиним и това, само че планът си е същият. Промяна в него няма, тъй че в случай че има потребност от нова процедура, то тя ще касае икономическата страна на процеса, съобщи някогашният енергиен министър Румен Овчаров в утринния блок на бТВ.

Според него това би могло да отблъсне вложителите. 

„ В последна сметка главният проблем на плана „ Белене “ е доверието. И в този момент, когато четем новата процедура, която са ни предложили в Народното събрание, аз най-малко си мисля, че тази процедура не основава учредения за кой знае какво възвръщане на доверието “, сподели Овчаров.

По негово мнение това, което пречи е, че българската страна не знае какво прави с този план и че един път на 10 години се трансформира позицията по него – един път го строим, след 10 години не го строим, по-късно започваме отново да го строим.

Според него това отблъсква вложителите.

Така ли се притеглят непознати вложители? И когато четеш една процедура, при която на първи стадий искаш да привлечеш вложители, които искаш да си купят електрическа енергия от централата, само че не си им споделил нито какъв брой ще коства тази електрическа енергия, нито по какъв начин тъкмо ще я получават, незабавно пораждат подозрения ", сподели Овчаров.

„ Когато на първата част на процедурата си написал, че цената би трябвало да бъде 10 милиарда, не повече от 10 милиарда евро, а по-нататък в осмия стадий си написал, че тя би трябвало да бъде 9 милиарда, не повече от 9 милиарда, явно, че тука някой е гледал в тавана и е писал цени “, изясни някогашният енергиен министър.

Според него би трябвало да се избере влиятелен интернационален съветник, на който " не може да му подхвърляш хартийки и да му казваш - напиши това, напиши това ", който да направи справедлива оценка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР