Проектът цели да развие социалния капитал чрез подобряване на състоянието

...
Проектът цели да развие социалния капитал чрез подобряване на състоянието
Коментари Харесай

КРИБ с проект за нов модел за управление на човешките ресурси

Проектът цели да развие обществения капитал посредством възстановяване на положението на работещите и работна среда

Адаптацията на работодатели и заети лица към изискванията на труд и изменящата се икономическа среда, както и подобряването на положението на работещите и работната среда – тези цели си слагат от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) при реализацията на новия си план, озаглавен „ Разработване на нов модел за ръководството на човешките запаси за развиване на резистентен обществен капитал “, контракт № BG05M9OP001-1.051-0005-C01.

Проектът се финансира от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014 – 2020 година “, по процедура „ Съвместни действия на обществените сътрудници “ и ще се извършва в границите на 3 години. Основен сътрудник по плана е КНСБ, а асоциирани сътрудници са МТСП, АЗ, АИКБ и БТПП.

Това оповестиха от пресцентъра на КРИБ.

„ Обикновено обвинените в спорове – синдикати и работодатели, си подават ръка. Заедно вървим напред, с цел да може Брутният вътрешен артикул да пораства с темповете, които държавното управление, дружно с нашето подпомагане, е заложило “, изясни на специфична конференция през днешния ден Евгений Иванов - изпълнителен шеф на КРИБ и началник на плана.

Според него ефикасното ръководство на човешките запаси е от основно значение за развиването на бизнес-компаниите, а точно за това дейностите по плана са ориентирани към него. От КРИБ си слагат за цел да спомогнат за превъзмогването на провокациите, подбудени от засилващото се текучество на фрагменти, отрицателните демографски трендове и застаряването на работната мощ.

„ Развитият обществен капитал ще докара до дейно разрешаване на проблемите в работния развой, по-професионално равнище и ангажираност на служащите, създаване на доверие към работодателя “, акцентира господин Иванов. От КНСБ дефинираха плана като „ доста потребен “ за бизнеса и служащите.

„ Очевидно е, че той цели да увеличи знанията, уменията и опциите на хората на труда. Дефицитът на работна ръка е неоспорим. По наше мнение бизнесът добре се ориентира в тази конюнктура “, счита Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ. Подкрепа за дейностите показаха и от Министерството на труда и обществената политика.

„ Това е удар право в десетката “, съобщи Петър Начев, шеф на Дирекция „ Жизнено ниво, обществена политика и обществени вложения “. Според него консолидираното на модерни модели на ръководство ще създадат бизнеса в България по-социален, по-устойчив и по-конкурентен. На конференцията в централата на КРИБ бяха също по този начин Тодор Цацов и Красимира Иванова – представители на Управляващия орган на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, както и Росица Стелиянова от АИКБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР