Проектът цели да подготви студентите за професиите на бъдещетоЛабораторията на

...
Проектът цели да подготви студентите за професиите на бъдещетоЛабораторията на
Коментари Харесай

IBM отвори техническа лаборатория в УниБИТ

Проектът цели да приготви студентите за специалностите на бъдещето

Лабораторията на IBM в УниБИТ ще обезпечи на студентите достъп до новите технологии
(снимка: IBM България)

IBM и Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) стартираха плана „ Tech Lab: Go tech with IBM ”, който цели да спомогне за понижаване дефицита на експерти с високотехнологични умения в България.

Проектът включва основаване на техническа лаборатория в УниБИТ, практическо образование на студенти и общи проучвателен планове на университета и IBM, оповестиха от българския офис на ИТ корпорацията.

Техническата лаборатория ще служи като място за взаимна работа, където студентите ще могат да получат от IBM знания в нови технологии като облачни калкулации, изкуствен интелект, квантови калкулации, ИТ архитектура и инфраструктура, виртуализация, нововъведения в услугите, надълбоко образование, както и познаване на бизнеса.

Студентите и преподавателите имат достъп до принадлежности и технологии в лабораторията, както и връзка с ментори, даже от домовете си. Те ще могат да работят отдалечено по научноизследователски и развойни планове, да усъвършенстват своите умения, познания и да изследват нови хрумвания, тематики и кариери.

„ България е една от страните, в които работодателите изпитват усложнения при намирането на таланти  с нужните умения, като максимален е дефицитът в ИТ сферата и електрониката (според ОИСР). Освен това, разликата в уменията ще се задълбочава все по-бързо в днешния цифровизиран свят ”, съобщи проф. доктор Георги Димитров, заместник-декан по образователната активност на ФИН, УниБИТ.

Чрез съдействие на университетските среди и промишлеността, техническата лаборатория ще даде на студентите опция да стартират работа в съответните промишлености още преди дипломирането си.

„ В допълнение, актуалната пандемична конюнктура форсира цифровата промяна и новите способи на образование ще бъдат от решаващо значение за развиването на уменията на обучаемите. По този метод искахме да помогнем на нашите студенти да бъдат в крайник и да са подготвени за интервала след COVID-19 ”, добави Димитров.
още по тематиката
Студентите ще могат да опитват и тестват концепциите си в IBM Public Cloud, като основават хибридни модели на модерна инфраструктура, и да работят върху разнообразни функционалности на разнообразни типове приложения.

Лабораторията е оборудвана с инфраструктура на IBM, в това число IBM Power сървъри, системи за предпазване и лични компютри, посредством които се достъпват платформи и приложения като IBM Power AI Vision, IBM Storage Insights и IBM Kubernetes.

„ IBM стъпва в България преди 83 години, време за което ние спомогнахме за оформянето на софтуерното развиване на страната. Това най-ново съдействие е част от непрекъснатите и дълготрайни взаимоотношения на IBM с университетите”, акцентира Игор Правица, търговски шеф на IBM България. По неговите думи, съдействието с УниБИТ ще помогне да се понижи дефицитът на експерти с най-приоритетните ИТ умения.

Експертите на IBM ще образоват преподаватели и студенти в потреблението на IBM принадлежности за разработка на бизнес процеси и софтуерно инженерство. Те ще бъдат ментори при на практика образования, ще ръководят узаконяването на студентите в IBM технологиите, ще сътрудничат в следдипломни образования и докторантури и ще управляват присъединяване на студентите в научноизследователски и развойни планове.

УниБИТ ще употребява техническите благоприятни условия на конфигурираната IBM инфраструктура, с цел да проправи път за университетски проучвателен планове, вариращи от хибридни облачни конфигурации, изпробване с квантови изчислителни системи през облака, до принадлежности за разработчици на когнитивни системи, предпазване на данни и просветителни платформа за мейнфрейм.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР