Проектът, спечелил през 2013 г. конкурса за обновяване на Зона

...
Проектът, спечелил през 2013 г. конкурса за обновяване на Зона
Коментари Харесай

Проектът за ремонта на площад "Св. Александър Невски" тепърва ще се променя

Проектът, спечелил през 2013 година състезанието за възобновяване на Зона 4, която включва площад " Св. Александър Невски ". към момента не е изменен. Това сe разбра от пояснение на основния проектант на София Здравко Здравков пред " Дневник ". Проектът на архитектурно бюро А.Д.А. планува унищожаване на едрите павета по ул. " Оборище " в сектора от ул. " Раковски " до Паметника на Незнайния боец и полагане на гладки плочи. Планирано е и пренасяне на скулптурата " Ослепените Самуилови воини " на Любомир Далчев от градинката зад Военния клуб на друго място, както и монтиране на ярки осветителни тела вид висока мачта в площадното пространство..

Кметът Йорданка Фандъкова обаче разгласи на 8 май пред медиите, че още през предходната година е отхвърлила тези елементи от плана и е настояла едрите павета и скулптурата на Далчев да останат, а високите осветителни тела да отпаднат като вместо тях се сложат такива, които са " съотносими с историческата визия на този площад ", изясни тя.

На въпрос дали планът за Зона 4, по който се работи в този момент, планува опазване или унищожаване на едрите павета, основният проектант Здравков сподели: " В момента приготвяме задание към проектантите, с цел да могат да преработят плана по реда на чл.154 от Закона за устройство на територията, като запазят съществуващата настилка с пренареждане. Подготвяме задание към проектантите и във връзка с другите елементи, прилежащи на площадното пространство. "

Обновяването на площад " Св. Александър Невски " стартира на 2 юни 2018 година и по контракт фирмата-изпълнител " ПСТ Груп " би трябвало да завърши всичко за 365 дни. Крайният период бе продължен с още 49 дни поради неприятни метеорологични условия за работа. Така в края на юли целият площад към катедралния храм би трябвало да е подготвен.

Новият ръководител на Съюза на архитектите в България проф. арх. Тодор Булев е изпратил писмо до кмета Фандъкова, че " няма информация по какъв начин ще наподобява най-знаковото място на България ". " Кметът на София приказва, че са направени някакви промени в плана, които никой не е виждал ", съобщи той. Предлага измененията за Зона 4 първо да минат на професионално разискване – в Съюза на архитектите, а след това и на публично.

Арх. Булев е взел участие в състезанието през 2013 година и споделя, че спечелилият план за Зона 4 е бил остро подложен на критика още тогава от цялата гилдия. " Журито тогава беше, меко казано, служебно жури ", спомня си той. Според него ще е много мъчно за фирмата-изпълнител да завърши ремонта на площад " Св. Александър Невски " до края на юли.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ремонтите в центъра на София (77)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР