Проектът Скритите букви на фондация Прочети София започва днес от

...
Проектът Скритите букви на фондация Прочети София започва днес от
Коментари Харесай

12 пейки с формата на букви от кирилицата поставят в София

Проектът " Скритите букви " на фондация " Прочети София " стартира през днешния ден от 19:00 ч. в Музея за история на София ( Централната минерална баня), оповестяват основателите.
 
" Скритите букви " вплита в обща концепция лирика, типография и градска среда и основава нови места за четене в столицата. От през днешния ден до 28 май ще бъдат сложени всички 12 истински пейки с формата на букви от кирилицата - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я , без графичен аналог в латиницата и гръцката писменост.
 
В идните дни ще бъде дейна и карта , която ще отбелязва местата, на които са сложени пейките.
 
Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и самобитен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в актуалната българска лирика, като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка скамейка ще бъде сложено по едно стихотворение, въодушевено, отдадено или мислено обвързвано с дадена писмен знак.
 

На 24 май в 12:00 ч. от Музея за история на София ще стартира първата Литературна разходка по пътя на " Скритите букви ". Неин водещ ще бъде Александър Шпатов от Сдружение за градски читални, основатели на Литературната карта на София. Туровете ще обгръщат истории за града и литературна София, като роман за Арменското кафене и именитата сладкарница " Цар Освободител ", за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за задграничните писатели, свързани с града, както и за актуалните форми на показване на литература в него.-->
 
Няколко дни преди формалното начало на плана, арх. Анета Василева, художникът Кирил Златков, кураторът Владия Михайлова, Адриана Андреева и Бояна Гяурова от студио " Комплект " ще обсъдят " Случаят " Скритите букви " и други намеси в градска среда ". Дискусията е на 17 май от 19:00 ч. в " Генератор ".
 
Сред главните тематики са какви краткотрайни и непрекъснати намеси са вероятни в града, какво е отношението на институциите към провокациите в градска среда, по какъв начин създателите взаимодействат със законите и администрацията, къде се намираме по отношение на международните трендове за интервенция в градската среда, може ли средата да развива сериозно мислене и да основава дейни цивилен позиции, дали институционализацията на изкуството оказва помощ или пречи на обществото.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР