Проектът Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“ получи одобрението на Фонд

...
Проектът Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“ получи одобрението на Фонд
Коментари Харесай

Одобриха финансирането но проекта за зоопарка в Стара Загора

Проектът „ Реконструкция на Зоопарк Стара Загора “ получи утвърждението на „ Фонд за устойчиви градове “ (ФУГ) , в ролята му на „ Фонд за градско развиване за район Юг “, оповестяват от пресцентъра на община Стара Загора. Подписаният контракт е в размер на 4 199 939 лева ., от които 2 477 964 лева са съфинансиране от „ Европейския фонд за районно развиване “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 “.

Предстои да се подписа контракт с компанията, спечелила публичната поръчка, а през септември ще бъде направена символичната първа копка на цялостното възобновяване на зоопарка. Докато текат ремонтните действия зоологическата градина няма да работи. Част от жителите й ще бъдат преместени, като се разискват разновидности къде да е краткотрайния им заслон. Срокът за осъществяването на плана по обновяването е 18 месеца , само че „ при хубаво време строителните работи може да свършат и по-рано “, счита кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Според него най-важно е гостите и животните да се усещат доста по-добре след ремонта. 

Реконструкцията на зоопарка ще трансформира обекта в още по-атрактивна зона за публичен отдих, както и за познавателни и просветителни действия. Предвижда се в него да бъде построен образователен център с експозиционна част. Главната цел е да се усъвършенства цялостното положение на зоопарка в сходство със международните стандарти за развъждане на животни. 

Проектът включва и възобновяване на външната му ограда, рехабилитация на съществуващите алеи и създаване на нови, създаване на нови санитарни възли. Защитните огради към клетките на животните ще бъдат актуализирани по обединен архитектурен подробност от дървесна структура, с цел да не опонират на естествената среда на животните.

Зоопаркът в най-големия парк в Стара Загора - „ Митрополит Методий Кусев “, е основан през 1957 и е вторият в страната. Началото му е сложено година по-рано с улавянето на евентуално избягал елен лопатар от гориста околност „ Орманя ”. Животното е уловена от бойци от трудовото отделение в града, което го подарява на тогавашното дружество „ Градини и паркове ”, а Градският национален съвет взема решение с него да се сложи началото на бъдещия зоопарк. Първоначално зоокътът се е намирал на мястото на сегашната площадка за бадминтон. Днес той има повърхност от 70 дка и в него има над 400 животни от 80 типа от съвсем всички континенти. Зоопаркът е обществена общинска благосъстоятелност и е лицензиран с втори лиценз през август 2015 година, а от 2014 година има и статут на избавителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени типове от CITES.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР