Проектът Пловдивска кокона 2019 тъче красота“ стартира в читалище Възраждане

...
Проектът Пловдивска кокона 2019 тъче красота“ стартира в читалище Възраждане
Коментари Харесай

Пловдивски кокони се учат да тъкат в читалище Възраждане“

Проектът „ Пловдивска мадама 2019 тъче хубост “ започва в читалище „ Възраждане 1983 ”.

В работното ателие „ Кокона “ ще се води  четиримесечно образование по тъкане на отвесен стан . Ще се работи с групи от по шест дами. Сбирките ще са всяка седмица в четвъртък и са отворени за нови попълнения. 

Майсторката  Жана Иванова , член на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, ще образова коконите на тънкостите на ветикалното тъкачество. Уроците ще стартират от боядисването на прежда, през спецификите на сноването и техниките на тъкането до готовото произведение. В края на курса пловдивските кокони ще направят  галерия  на изтъканата от тях хубост.

Проектът има за цел да покаже връзката сред традицията и съвременността посредством изделията на тъкачеството - този рядко практикуван в днешно време, само че остарял и умел поминък. 

В плана вземат участие и  възпитаници от Арменското училищ е, чиито интерес ще бъде предизвикан с проява за работа с дребен отвесен стан. След това възпитаниците на ОУ „ Виктория и Крикор Тютюнджян “ ще нарисуват планове за обособени орнаменти и пана за тъкачеството, които най-после също да бъдат показани в обособена галерия.

 Снимка

Интервю с Маги Боева можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР