Проектът (Не)Обикновените герои на стара Стара Загора, който се реализира

...
Проектът (Не)Обикновените герои на стара Стара Загора, който се реализира
Коментари Харесай

Обикновените герои на стара Стара Загора - първата среща е днес, 22 март

Проектът " (Не)Обикновените герои на остаряла Стара Загора ", който се осъществя от dolap.bg с поддръжката на община Стара Загора и Културен календар 2019, стартира през днешния ден (22 март) със среща от 11 часа с възпитаници в Гимназията с преподаване на непознати езици " Ромен Ролан ".
Проектът е отдаден на 140-годишнината от възобновяване на града след Руско-турската война 1877 - 1878 година и задачата му е учениците да се срещнат с обстоятелства и персони от предишното на Стара Загора. Снежана Маринова, краевед-изследовател в Регионална библиотека " Захарий Княжески ", която реализира самодейността, ще предизвика интереса на младежите и децата с презентации със фотоси, фрагменти от книги и записки, игри и състезания.
Темата на днешната среща “Стара Загора - спомен от преди войната. Началото. Трима почтени възстановители” ще запознае гимназистите с трима значими мъже от следосвобожденската история на града. Атанас Илиев (1852 - 1927) е образован и публичен деятел, префектурен секретар на Старозагорската префектура и шеф на Старозагорската околия. Димитър Наумов (1851 - 1884) на първите избори след Освобождението е определен за депутат в Областното заседание от Старозагорска околия, първи ръководител на окръжния съд. Нестор Марков (1836 - 1916) е първият префект на Старозагорския департамент.
Теми на последващи срещи в границите на плана са полагането на главния камък за възобновяването на Стара Загора, проектът на Лубор Байер, първите здания в града, организацията на живота в Стара Загора след Освобождението, градското всекидневие - произвеждане, търговия, превоз, културата и духовния живот.
Срещи ще има с възпитаници от II главно учебно заведение (ОУ) ”Петко Рачов Славейков”, VI ОУ „ Св. Никола”, IV ОУ „ Кирил Христов”. В навечерието на Празника на Стара Загора - 5 октомври, уредниците имат концепция сред учениците да се организира общоградско съревнование.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР