Проектът на Закон за ВиК не предвижда повишаване, а запазване

...
Проектът на Закон за ВиК не предвижда повишаване, а запазване
Коментари Харесай

Проектозаконът за ВиК не предвижда повишаване на цената на водата

Проектът на Закон за ВиК не планува повишение, а опазване на обективна цена на водата до границата на обществената търпимост, както е сега. В него се плануват също помощи за уязвими консуматори, като редът и методът за приемането им ще бъде създаден в разпоредба на три министерства, съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова  Петя Аврамова Петя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 година Била е депутат от 42-то Народно, представена от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Регионалният министър е коментирала, че има 11 общини, които не са се включили към асоциациите в съответните области, чието мнение е, че цената ще се увеличи. В огромната си част това са общини, които имат гравитачно приемане на вода, което е по-евтино.

Цената на водата се дефинира от КЕВР за всеки ВиК оператор въз основата на потвърдени разноски и бъдещи вложения, е споделила Аврамова и е добавила, че собствеността на активите ще продължи да бъде обществена общинска и държавна.

Министър Аврамова е обърнала внимание, че проектозаконът не е признат и не е внасян за приемане в Министерския съвет или в Народното събрание. Публикуван е за публично разискване, с цел да се получат оферти и мнения, както и да се чуят мненията на всички заинтригувани страни.

С Плана за възобновяване и резистентност ще можем да продължим активността по повишение на енергийната успеваемост на многофамилните жилищни здания. Вече се включват и еднофамилни жилища, промишлени, публични общински и държавни здания, улично осветяване. От общо 3 милиарда лева, максимален дял от средствата - 1,728 милиарда лева, са за жилищните здания, е коментирала министър Аврамова. Тя е обяснила, че се приготвят насоките за кандидатстване, като този път програмата ще включва освен изолираност на покрив и външни стени, и замяна на дограма, само че и уреди за възобновима сила за постигане на енергиен клас В или А и оптимално икономисване на силата за отопление.

Полагаме старания за възстановяване на републиканската мрежа, която е с дължина 20 хиляди км. Възложената маркировка е 1744 км, като през предходната и по-миналата година тя е била три пъти по-малко. Възложени за замяна са и 1421 км мантинели. "Автомагистрали " ЕАД има подписани седем контракта с Агенцията "Пътна инфраструктура ", по реда на Закона за публичните поръчки, е съобщила министър Аврамова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР