Проектът на Регионален исторически музей-Видин за археологически разкопки на антична

...
Проектът на Регионален исторически музей-Видин за археологически разкопки на антична
Коментари Харесай

Разработен е дългосрочен план за проучване на антична Бонония

Проектът на Регионален исторически музей-Видин за археологически разкопки на антична Бонония през тази година, квалифициран от научния началник доцент доктор Здравко Димитров и зам.-научния началник Ваня Ставрева, е класиран преди всичко от утвърдени 52 плана в своята група, които ще получат държавно финансиране от Министерство на културата.
"Основното, което би трябвало да създадем, е да разкрием напълно западната врата, тъй като предходната година безусловно в последния ден на изследванията засякохме северната ѝ странѝца. От тази година са заменени разпоредбите, по които става държавното финансиране. Обектите са разграничени на групи, ние кандидатствахме в група "IБ ", където сме класирани преди всичко с най-голям брой точки и получаваме цялостният размер на финансирането, за което кандидатстваме- близо 20 000 лв.. Разкопките ще стартират към средата на месец септември ", сподели Ваня Ставрева.
Разработена е дълготрайна 5-годишна стратегия за разкопките в Бонония.
"В елементи са написани стъпките къде ще се работи, какви цели са сложени, с цел да може през този интервал, до момента в който вървят археологическите разкопки, Общината да може да приготви план и да кандидатства за социализирането на Бонония, защото има прелестни благоприятни условия да стане нов туристически обект във Видин. Очаква се за пет години да бъдат проучени главните елементи, които се намират в общински терени. В момента се работи по западната крепостна стена. Между кула №8 и западната врата има празно пространство, което би трябвало да се изследва. по този начин ще имаме архитектурно-археологически комплекс с дължина към 200 метра ", добави Ставрева.
Антична Бонония има всички предпоставки да се трансформира в прелъстителен архуологически обект, тъй като стените са непокътнати във височина и няма да има нужда да се надграждат бутафорно със модерни мотериали, изясняват още археолозите.
Тазгодишните изследвания на античния град Рациария край Арчар също получават финансиране в размер на 25 000 лв..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР