Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на

...
Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на
Коментари Харесай

МС предлага извънредното положение да се удължи до 13 май


Проектът на държавното решение, с което се предлага удължение на периода на изключителното състояние, беше импортиран от министъра на опазването на здравето като спомагателна точка на днешното съвещание на Министерския съвет.

България се бори с всички вероятни старания за ограничение на разпространяването на болестта с COVID-19, като измеренията на рецесията към момента не могат да бъдат оценени и планувани. Натискът върху здравната система може да бъде понижен само посредством удължение на периодите и ограниченията за обществена изолираност и за битка с пандемията с цел да бъде дейно овладяна. Тези дейности се удостоверяват и от данните и рекомендациите на Националния действен щаб, основан със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Англия и Северна Ирландия през последните дни внезапно набъбна и надвиши съвсем петкратно равнището на епидемиологично разпространяване в Китай и трикратно заболелите в Съединени американски щати. Това дефинира Европа като най-засегнат от новия ковид континент. На база данните на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, рискът от навсякъде разпространяване на COVID-19 за последната седмица се дефинира като сдържан за общността и доста висок за рисковите групи от популацията – лицата над 60 година и лицата с хронични болести.

Рискът би се запазил като сдържан през идващите седмици, само в случай че се ползват строги и ефикасни противоепидемични ограничения в обособените държави-членки на Европейски Съюз. Експертното умозаключение демонстрира, че през идващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще доближат оптимално натоварване на наличния си потенциал. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължение на изключителното състояние в страната.

По-рано през днешния ден депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова съобщи, че ще се наложи удължение на изключителното състояние след приключването на неговия период на 13 април.

„ Това е една от аргументите, които постанова да се съберем изключително в Народното събрание, тъй като ще би трябвало да гласуваме удължаването на Закона за изключителното състояние. С какъв брой време – това ще реши Щабът “, акцентира тя. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР