Проектът на план за действие към стратегическа карта за шум

...
Проектът на план за действие към стратегическа карта за шум
Коментари Харесай

Проектът на план за действие към стратегическа карта за шум от Летище София е представен за обществено обсъждане

Проектът на проект за деяние към стратегическа карта за звук от Летище София е показан за публично разискване. Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос от Стоян Божинов, депутат от ПГ на „ Обединени патриоти “, по отношение на авиационния звук от полетите на летището.

Министърът на околната среда и водите не е способен орган, виновен за сигурността на полетите, и не прави надзор на полетите на въздухоплавателни средства от и до Летище София. В Закона за отбрана от шума в околната среда са избрани компетенциите на държавните органи и на органите на локалното самоуправление. Министърът на околната среда и водите управлява шума, предаван от промишлените съоръжения и уреди, и в съгласие с министъра на опазването на здравето провежда докладването във връзка с шума в околната среда пред интернационалните организации.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията посредством избрани от него служби реализира надзор върху главните летища по отношение на шума, предаван в околната среда вследствие на тяхната активност. Това значи надзор върху Летище София, защото през 2017 година е преминат прага от 50 хиляди излитания и кацания годишно. В тази връзка е създадена Стратегическа карта за звук за Летище София, утвърдена със заповед от министъра на опазването на здравето през 2019 година и информацията от картата е обществено налична на уеб страницата на летището. Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията следва да разпореди създаване на План за деяние към шумовата карта, който следва да съдържа разбор на настоящото положение, прогнози и ограничения за понижаване и попречване на шума, свързани с превишаване на граничните стойности на даден индикатор за звук в околната среда в региона на Летище София. Проектът на План за деяние е показан за публично разискване.

Реализирането на план за „ Реконструкция, развиване и уголемение на Летище София - Лот В2 нова пистова система, пътеки за рулиране и обвързваните с тях работи “ е позволено на 10 април 2001 година с решение по Оценка на въздействието върху околната среда на министъра на околната среда и водите. С този документ са постановени условия, които са наложителни за осъществяване от вложителя МТС – Групово дело „ ГВА “, „ Летище София “ ЕАД. В него има изискване за внасяне в Министерство на здравеопазването на документи за осъществяване на процедури по установяване на хигиенно-защитна зона към обекта. Друго изискване изисква вложителят да разпореди установяване на зона, отговаряща на шумовия силует за стойности на шума над 90 децибела /dB/ /залпово ошумяване/. Съгласно решението, не се позволяват прелитания над града като се изключи регламентираните в Сборник за аеронавигационна информация и обява.

Предвид изискване в решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2001 година да не се възнамеряват постоянни полети от/до Летище София в интервала сред 23.00 и 06.00 ч., на 09.04.2002 година министърът на околната среда и водите издава Решение за неговото удостоверение, с което постановява ново изискване за допускане изключение единствено за полети със специфичен режим и засилени ограничения за сигурност, при:

периодичност не повече от един полет на нощ и не повече от два полета на седмица;
прецизно използване от Държавно дружество „ Ръководство въздушно придвижване “ на инструкцията за свеждане до най-малко на ошумяването на околната среда, като не се позволяват прелитания над града с изключение на при неподходящи метеорологични условия;
наложително потребление единствено на самолети, отговарящи на условията на глава 3 от Приложение 16 от Конвенцията за интернационална гражданска авиация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР