Проектът на нов правилник за работата на Столичния общински съвет

...
Проектът на нов правилник за работата на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Елен Герджиков: Проектът за нов правилник на общинския съвет е готов

Проектът на нов устав за работата на Столичния общински съвет е подготвен, разгласи неговият ръководител Елен Герджиков от ГЕРБ. Той трябваше да е подготвен в края на януари, само че работата по него се оказа много комплицирана, тъй като включва основни промени от настоящия. С него се предлага доста по-голяма бистрота в работата на съвета като всички отчети, които се внасят за разглеждане, ще бъдат качвани на уеб страницата на Столичната община.

Гражданите ще могат преди съвещанията на общинските комисии да се срещат с отчетите, които ще бъдат обсъждани. Ще се вижда и поименно гласуването на всички общински съветници по даден проблем, сподели Герджиков.

Проектът за нов устав е направен от работна група от представители на всички политически сили в общинския съвет, както и от самостоятелния Борис Бонев.

Борис Бонев ще може да стане зам.-председател на общинския съвет

" В новия устав се дава опция на всеки общински консултант да бъде предлаган или да се самопредложи за заместител ръководител на съвета, без значение дали е член на политическа група или не е ", съобщи Герджиков.

На процедура това значи, че самостоятелният Борис Бонев от " Спаси София " и Волен Сидеров от " Атака ", които не са членове на политическа група в общинския съвет, ще могат да бъдат препоръчани за поста зам.-председател. Ако за тях гласоподават над 50% от членовете на съвета - най-малко 31 съветници, те ще бъдат определени на този пост.

Главното преимущество е присъединяване в правенето на дневния ред на всяка сесия на СОС. Това е значимо, с цел да не се бави внасянето за разглеждане на оферти на опозицията.

" Заседанията на общинския съвет към този момент ще се излъчват директно освен на уеб страницата на общината, само че и на страницата във фейсбук на съвета, и в ютюб ", добави Герджиков.

В плана за устав е заложена значима оригиналност в работата по време на сесия на СОС. Предлага се да отпадне сегашната процедура общински консултант да насочва запитване към кмета Фандъкова при започване на сесията и тя да му отговари, само че без той да има незабавно право на дуплика. Сега той може да го направи едвам в края на сесията, което е най-малко след два-три часа.

Сега съветникът ще може да задава повече въпроси по една тематика на кмета на общината. По предложение на ГЕРБ е включен същия директен надзор и върху работата на районните кметове.

Тези въпроси към кмета работната група е предложила да са при започване на всяка сесия на СОС. " Личното ми мнение е, че те би трябвало да се организират в края на съвещанието. Тези питания към кмета се отнасят до частни въпроси. Пръво би трябвало да се преглеждат тези въпроси, които са общозначими за всички софиянци ", съобщи Герджиков.

Дигитализацията на общината би трябвало да приключи на 2.2.2022 година

В плана за нов устав е заложено последователното налагане на електронната документи до 2 февруари 2022 година Докладите и плановете за решения ще бъдат на така наречен " машинно четим формат ", изясни Силвия Христова от ГЕРБ, която ръководи работната група за правене на новия устав.

" Вносителите на отчети, които ще имат собствен електронен автограф, ще бъдат задължени да ги показват в този машинен формат ", сподели Христова. Той се назовава " машинен ", тъй като ще може да се чете, само че не и да се трансформира или прибавя нещо в него, обясни тя.

Предстои планът за нов устав да бъде качен на уеб страницата на Столичната община, където ще стои един месец за запознаване на софиянци с него. Той ще бъде прегледан във всички общински комисии, а най-после да се гласоподава в СОС, където ГЕРБ и " Патриоти за София " имат болшинство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР