Проектът на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане

...
Проектът на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане
Коментари Харесай

Ананиев: Направих заявка за финансиране на трансплантации на българи и в държави извън ЕС

„ Проектът на Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията (2019 - 2023 г.) обгръща всички типове органна трансплантация за български жители в България, без значение от тяхната възраст и планува ограничения за идентифициране на всички евентуални донори.
В този смисъл чернодробната трансплантация за деца може да бъде провеждана на територията на Република България при съществуването на подобаващ донор, включването на българския пациент в листата на чакащите в България и при съблюдаване на всички изкисквания за качество на здравните грижи във всеки един стадий на трансплантацията – предтрансплантационна активност, трансплантация, следтрансплантационни проучвания, наблюдаване и лекуване на реципиентите, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор.
Проектът на Национална стратегия беше оповестен за мнения и бележки на 14 август 2019 година на формалната интернет-страница на Министерство на здравеопазването, като все още се разискват постъпилите оферти по документа. В заповедта за работната група по Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията вкарах и двама представители на пациентски организации, които също имат своите оферти.
За осъществяването на плануваните ограничения е планувано и обезпечаването на средства както за предтрансплантационния, трансплантационния и следтрансплантационния интервал (наблюдение, лекуване, проучвания и др.), по този начин и за нужната инсталация и стимулиране на координаторите по донорство, трансплантационните екипи и медицинския личен състав, зает с активността. За задачата ще се търсят и благоприятни условия за обезпечаване на европейски средства. Независимо от това, с проектобюджета на Министерство на здравеопазването съм направил своята поръчка пред Министерството на финансите.
С препоръчаните промени в Наредба № 2, създадени взаимно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични болести и на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват, е омекотен достъпът на българските жители, включително и на децата, до качествена и навременна здравна помощ. В момента осъществяването на трансплантация на органи и хемопоетични стволови кафези в чужбина може да бъде финансирано единствено в страни от Европейски Съюз, ЕИП, Конфедерация Швейцария или в страни, с които България има подписан контракт. Министерство на здравеопазването предлага това ограничаване да отпадне и в случаите, когато трансплантация не може да бъде осъществена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина. Грижата за контакт и връзка с трансплантационни центрове ще бъде не на пациента, а на виновните обществени институции - НЗОК и ИА „ Медицински контрол ”. Извършените по този ред трансплантации ще бъдат финансирани от страната. Промените са оповестени на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и до края на месец септември ще завърши разискването им.
Страната ни поставя всички нужни старания, с цел да ускори съдействието за продан на органи и да се причисли към Евротрансплант като пълноправен сътрудник. Показателно в това отношение е, че след основаването на ИА „ Медицински контрол “, България е предоставила по линия на Евротрансплант 7 органа, 4 от които – бял дроб.
Страната ни се причисли и към FOEDUS – платформа за продан на органи сред членовете на организацията, съобщи Ананиев.
Предвид неналичието на експерти в страната, които могат да организират белодробна трансплантация, продължава съдействието с отделението по гръдна хирургия към Многопрофилна болница – Виена за образование на български експерти. Четирима наши лекари към този момент минаха краткосрочно образование във виенската болница, а през месец януари 2020 година ще стартира дълготрайно образование на 16 наши експерти “, сподели още Ананиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР