Проектът на Националната програма за контрол над замърсяванията на въздуха,

...
Проектът на Националната програма за контрол над замърсяванията на въздуха,
Коментари Харесай

Обмислят забрана на старите дизелови автомобили у нас от 2021 г.

Проектът на Националната стратегия за надзор над замърсяванията на въздуха, се планува ограничения за ограничение на дизеловите коли втора ръка.

През 2020 година у нас би трябвало да се забрани вносът им, като е планувано мярката да влезе в действие от 1 януари 2021 година Това е записано в плана на 166-страничния документ, който екоминистерството е пуснало за публично разискване.

Става въпрос за дизелови коли със стандарт Евро 3 или по-стари от тях, въпреки че в програмата е маркиран и различен вид - да се позволява вносът единствено на коли от Евро 4 нагоре.

Има обаче значима забележка – първо би трябвало да се вземе позволение за такава възбрана от Европейската комисия, защото тя вероятно би нарушила директивите за свободно придвижване на артикули, хора и капитали, съобщи „ 24 часа ”.

Ако не се получи такова позволение, се предлага да се направи смяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух, която да даде опция на общините да основат зони в центровете на градовете, в които да не се позволяват мощно замърсяващи коли

Най-вероятно общините ще получат правото да дефинират такива зони, без значение дали ще има цялостна възбрана на вноса, или не, тъй като в програмата се планува в София и Пловдив те да бъдат основани още тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР