Проектът на Фондация Прочети София“ – Скритите букви“ стартира днес

...
Проектът на Фондация Прочети София“ – Скритите букви“ стартира днес
Коментари Харесай

Стартира проектът Скритите букви

Проектът на Фондация „ Прочети София “ – „ Скритите букви “ започва през днешния ден от 19 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня). Идеята е да се вплетат в едно поезия, типография и градска среда и да се основат нови места за четене в столицата.

Между 22 и 28 май 2018 година ще бъдат сложени всички 12 истински пейки с формата на буквите от кирилицата, които нямат графичен аналог в латиницата и в гръцката писменост. Можете да откриете местонахождението им на картата, оповестена в уеб страницата на плана.

Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и самобитен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в актуалната българска лирика, като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка скамейка ще бъде сложено по едно стихотворение въодушевено, отдадено или мислено обвързвано с дадена писмен знак. 

Два дни по-късно – на 24 май от 12:00 ч., с начална точка Музея за история на София ще се организира първата Литературна разходка по пътя на „ Скритите букви “. Неин водещ ще бъде Александър Шпатов от Сдружение за градски читални, основатели на Литературната карта на София. Поредицата градски турове, ще обгръщат истории за града и литературна София, като роман за Арменското кафене и именитата сладкарница „ Цар Освободител “, за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за задграничните писатели, свързани с града, само че и за актуалните форми на показване на литература в него.  

Днес към този момент едно Ч стои край Музея за история на София и чака някой да седне и да уважи, оповестяват уредниците във фейсбук страницата на събитието. Стихотворението до пейката е на Надежда Радулова и се споделя " Чешмяно ".

Вчера  Д и З откриха своите места зад Националната художествена изложба, на ул. " Московска " (към ул. " Будапеща " ), в двора зад ЦУМ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР