Проектът на държавния бюджет за следващата година вече е публикуван.

...
Проектът на държавния бюджет за следващата година вече е публикуван.
Коментари Харесай

Бюджет 2021: Приходите ще са по-малко от разходите, но ще има повече пари за пенсии, заплати и помощи

 Проектът на държавния бюджет за идната година към този момент е оповестен. За разлика от предходната година, когато приходите бяха равни на разноските, в този момент е методът е радикално друг.

Правителството възнамерява доходи в размер на 47 645 000 000 лв.. Срещу това, обаче, още от в този момент е планувано да изхарчим 52,5  милиарда лв.. Или с други думи - 5 милиарда повече от приходите в хазната. И още - позволява се тегленето на нов дълг от 4,5 милиарда лв..

Най- доста пари се насочват към обществената сфера - над 18 милиарда лв..  Две от новите ограничения, които са написани в документа- детски надбавки ще взимат всички деца, без значение какви приходи имат родителите им. Въвежда се и нова помощ - еднократна, при приемане и записване на дете в 8 клас.

И още целите в бюджет 2021  година. Отново имаме рекордно огромен бюджет за сигурност и защита - планувани са близо 5 700 000 000 лв.. И перо опазване на здравето, изключително на фона на рецесията с Коронавирус - 19.  Повишават се парите за здравната система. Те към този момент ще са в размер 6 433 000 000 лв., осведоми Нова тв.

Повече пари за пенсии, заплати и помощи носи със себе си бюджетът за идната година. В общата сметка са включени и спомагателните 50 лв., които всеки пенсионер ще получава в първите три месеца на 2021 година

" 2 118 500 пенсионери получават сумата от 105 925 000  – близо 106 млн. за 50-те лв., които в изискванията на зараза получават всички пенсионери ", изясни министър председателят Борисов.

В сметката за следващата година е написано минималната пенсия у нас да стане 300 лв., а най-ниската заплата – 650 лв..

" Очаквано, повишението на минималната работна заплата е рационално. Това нарастване няма да се отрази толкоз тежко върху работодателите ", счита общественият министър Деница Сачева.

В бюджета за следващата година откриха място и обявените надбавки за всички деца. Така от 1 януари всяко дете ще получава помощ от страната без значение какви са приходите на родителите му. Помощта за едно дете е 40 лв., за 2 деца – 90, а за 3 деца – 135 лв..

" Дават се права, не пари. Даваме право на всяко дете в България родителите му да могат да получават детски надбавки ", изясни Сачева.

И още - всеки първокласник и осмокласник ще получава еднократна помощ от 300 лв.. Разписаните по-високи разноски за пенсии и заплати обаче тормозиха работодателите.

" До тук, имайки поради увеличените размери на тези обществени заплащания, се планува към 2 милиарда повече разноски през 2021 година спрямо бюджета на 2020 година ", сподели изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов.

А в новия бюджет от синдикатите видяха опция за още по-високи приходи.Опозицията обаче, не утвърди напълно сметката на държавното управление.

" В случая, аз мисля, че тъкмо преди избори, сега, безредно и без икономическа, здравна, всякаква логичност, държавното управление взема ограничения, които имат по-скоро политическа логичност ", сподели Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

Наред с разноските, ръководещите са показали и оптималният размер на нов държавен дълг за следващата година. Който съгласно текста не би трябвало да надвишава 4,5  милиарда лв..

Междувременно излезе и сметката на кабинета до 2023 година. В прогнозата си за идващите три години държавното управление планува заледяване на редица обществени заплащания.

Минималната заплата остава 650 лв.. Възрастта за пенсиониране няма да пораства, както и размерът на осигуровките. Не се планува и нарастване на оптималния застрахователен приход – той остава 3000 лв..

Замразяват се и парите за майчинство. Тези прогнози обаче, постоянно търпят промени, тъй че изнесените данни са годни към този миг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР