Проектът на БАН и водещи университетите е насочен към националната

Проектът на БАН и водещи университетите е насочен към националната ...

Създават първия у нас център по квантова комуникация.


Проектът на БАН и водещи университетите е насочен към националната сигурност

Българските учени ще могат да провеждат висококачествени изследвания в центъра за квантова комуникация, сензорика и роботика

Първият в България Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска „КВАЗАР“ ще представят ръководителите на водещи университети и институти на БАН идната седмица.

Съвместният проект в сферата на националната сигурност обединява авангардната тематика квантова комуникация, сензорика и управлението на риска чрез интелигентни системи за сигурност. Очаква се чрез експертизата на учените от осем водещи български университета и научни организации да бъде изграден обединен лабораторен комплекс и три интегрирани симулационни центъра.

Центърът ще бъде оборудван със съвременна апаратура, което ще позволи през следващите поне 10 години да се провеждат висококачествени научни изследвания, да се разработват нови продукти и прототипи в сферата на изкуствения интелект, сензориката и роботиката, предаване на информация по нетрадиционни канали, които да се използват при бедствени ситуации вкл. тероризъм, атомни или ядрени аварии земетресения и др.
още по темата
Официалното представяне на центъра е планирано за 17 октомври в Централната сграда на БАН, с участието на ръководителите на четири университета и три института на БАН, както и на представители на академичната общност, парламента, МОН, държавната администрация, дипломати и Европейската комисия.

Източник: technews.bg