Проектът ми харесва, амбициозен е. Говорим за интересни неща, които

...
Проектът ми харесва, амбициозен е. Говорим за интересни неща, които
Коментари Харесай

Министрите на културата на Франция и България се договориха: Проект за остров на изкуствата край Созопол ще има

Проектът ми харесва, упорит е. Говорим за забавни неща, които не съм виждал преди, освен от историческа позиция, само че и от туристическа. Това сподели Франк Ристер, министър на културата на Франция.

Министър Боил Банов и френският му сътрудник разискаха опциите за съдействие сред двете страни в региона на културата и опазването на културното завещание на среща в Париж във вторник, 22 януари.

Основна тематика в диалога сред двамата министри беше концепцията, предизвикала необятен интерес измежду публиките в България, за превръщането на о. „ Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол в Световен център на изкуствата с поддръжката на Музея Лувър, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.

„ Французин прави първото археологическо изследване на острова още в далечната 1904 година Френски експерти не престават да работят на острова и до през днешния ден. Ето за какво единствено с Франция можем да превърнем тази концепция в действителност “, сподели Боил Банов.

Според Франк Ристер френската страна има експертизата да направи този план. По думите му с изключение на Музеят Лувър, екип от експерти от Министерството също ще окаже подпомагане. „ Ще обединим старания, тъй че допустимо в най-кратък период нашите екипи, на Франция и България, да стартират да работят “, уточни той.

Министър Банов предложения своя сътрудник да посетят дружно Острова и Пловдив - Европейска столица на културата 2019 година в най-скоро време.

„ Ще дойда с най-голямо наслаждение. Интересувам се от подводната археология. Нашето министерство има транспортен съд за проучване на подводната археология, който носи името на изтъкнатия френски публицист Андре Малро, министър на културата на Франция в държавното управление на Шарл дьо Гол. Сега имам достойнството да работя в неговия кабинет. И ми се желае да създадем още един подобен транспортен съд – „ Андре Малро 2”, по отношение на 60-годишнината на Министерството на културата на Франция “, съобщи Франк Ристер.

Двамата министри приказваха и за опцията да се организира Културен сезон на България във Франция след 2024 година, който ще включва голям брой културни, просветителни, туристически, бизнес и други събития. Те разискаха още положителния разговор сред двете страни през годините и чудесно миналото председателство на България на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР