Проектът Making city, който предвижда създаване на концепции за позитивно

...
Проектът Making city, който предвижда създаване на концепции за позитивно
Коментари Харесай

Визията за Видин като енергийно независим и въглеродно неутрален интелигентен град бе представена на форум в София

Проектът Making city, който планува основаване на концепции за положително енергийни зони във Видин, бе акцент в програмата на извършения през днешния ден в София конгрес за стабилно градско развиване – Sustainability Forum Sofia 2022.

Участие в него взе Десислава Тодорова, заместник-кмет на Община Видин по европейски политики и вложения. Сред формалните посетители, които участваха на форума, бяха министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов. Организатор на събитието е Българският съвет за стабилно развиване, който събра основни експерти от бранша на държавно, експертно и бизнес равнище, за да показват и обсъдят последните трендове в устойчивото градско обмисляне.

При формалното разкриване заместник-кметът Тодорова поздрави присъстващите от името на кмета на Общината доктор Цветан Ценков и от свое име. „ Настоящият конгрес се вписва в подтекста на така наречен „ зелена договорка “, поставяща си за цел трансформацията на Европа до 2050 година в първия климатично безпристрастен континент. Радвам се, че през днешния ден ще имаме опция да Ви представим и нашата визия за развиване на Видин, която е обвързвана с превръщането му в енергийно самостоятелен и въглеродно безпристрастен и образован град. Вярвам, че на днешното събитие ще имаме опция да обменим скъп опит, да приказваме за провокациите и дружно да намерим най-правилните решения “, съобщи Тодорова и пожела ползотворна работа на участниците.

По време на форума заместник-кметът показа дейностите, които се извършват във Видин в границите на плана Making city, финансиран по стратегия „ Хоризонт 2020 “ на Европейския съюз. Той има за цел да адресира и показва трансформацията на градската енергийна система към интелигентни и нисковъглеродни градове, въз основа на концепцията за положително енергийни зони. Проектът планува тази идея да бъде в началото приложена и валидирана в два пилотни града (Гронинген – Холандия и Оулу – Финландия), след което да бъде възпроизведена в 6 града-последователи, един от които е Видин. Десислава Тодорова изрече удовлетворението на цялото общинско управление от положителната екипна работа с Клъстер зелена синергия и Енергийна организация – Пловдив, с помощта на която ще се реализиран амбициозните цели на плана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР