Проектът Живот за царския орел“ (Life for safe grid) е

...
Проектът Живот за царския орел“ (Life for safe grid) е
Коментари Харесай

Проект на EVN „Живот за царския орел“ с номинация за награда от ЕК

Проектът „ Живот за царския орел “ (Life for safe grid) е номиниран от ЕК сред 15-те финалиста за премиите по LIFE планове 2020. Той ще се състезава в следните три категории – Околна среда, Природа или Действия по климата. Победителите ще бъдат определени от жури, а в допълнение жителите от Европейски Съюз ще имат опция да избират онлайн всред 15-те финалиста.

Проектът се осъществя в интервала 2013 – 2018 година от Електроразпределение Юг (част от EVN) в партньорство с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) в 8 особено предпазени зони от НАТУРА 2000 – в регионите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли. 

Електроразпределение Юг e първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на план по стратегия LIFE. Неговата стойност е общо 4 млн. евро, като част от средствата са обезпечени от стратегия LIFE, а останалите – от Електроразпределение Юг. 

Основна цел на плана е да се понижи смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с електропроводи. По данни на Българско дружество за защита на птиците през март 2020 година броят на царските орли в България набъбна с още три двойки и доближи 32, което е връх за последните 20 години. В допълнение  още две нови двойки са регистрирани през април. Така броят на всички двойки на типа у нас набъбна на 34.

В рамките на плана Електроразпределение Юг извърши следните действия:

-Кабелиране (подземно полагане на кабели): бяха положени общо 43 км нови подземни кабели, които замениха рискови за птиците 70 км въздушни линии.

-Изградена 42 км ПАС система (изцяло изолирани проводници) по въздушни електропроводи.

-Монтиране на защитни изолации на 2340 електрически стълба.

-16 нови трафопоста и една нова основна станция.

-Монтирани 10 „ кацалки “ за птици, които отстояват на избрана височина от проводниците и разрешават птиците да кацат безвредно.

-Изградени на профилирани механически уреди като мостово оборудване за прекосяване на подземни кабелни линии над река; пластмасови решетки за птици и други

Информация за плана е налична на www.lifeforsafegrid.bg

Информация за LIFE Awards finalists 2020:

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР