Проектът “Живот за царския орел“ (LIFE 12/NAT/BG/000572) се реализира в

...
Проектът “Живот за царския орел“ (LIFE 12/NAT/BG/000572) се реализира в
Коментари Харесай

Електроразпределение Юг изгради нови 23 км изолирани проводници в рамките на проекта „Живот за царския орел“

Проектът “Живот за царския орел “ (LIFE 12/NAT/BG/000572) се осъществя в осем особено предпазени зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “ на територията на Югоизточна България. Дългосрочната цел е да се усили популацията на царския орел в страната, като се понижи спорът сред птиците и въздушните електропроводи.

През 2017 година в общините Елхово и Тополовград „ Електроразпределение Юг “ (част от EVN България) продължи дейностите, свързани с построяването на 43 км подземна кабелна мрежа. В резултат на това от разпределителната мрежа ще отпаднат към 50 км рискови за царския орел въздушни електропроводи, чийто ремонт следва през 2018 г.

На територията на същите общини, като част от техническите действия по плана, въздушна мрежа от голи проводници се заменя с така наречен ПАС система (система от изолирани проводници). През миналата година са построени 23 км от тази система. В началото на 2018 година ще бъдат приключени последните 4 км, което съставлява съществено предизвикателство поради разположението на мрежата по поречието на р. Тунджа.

Друга техническа активност, изпълнявана в границите на плана, е обезопасяването на електрически стълбове. До края на 2017 година на териториите на общините Сливен и Ямбол са инсталирани изолации на 742 стълба. Целта на тази мярка е да се отстрани заплахата от загиване на птиците при контакт с тоководещи детайли от електроразпределителната мрежа. Дейността продължава и през 2018 година с обезопасяването на над 1000 стълба на териториите на общините Елхово и Тополовград.

С цел информираност на локалното население и посетителите, наоколо до построени по плана уреди през 2017 година бяха инсталирани 12 осведомителни табели. Те показват главните цели на плана, както и природозащитните и техническите действия, свързани с опазването на царския орел.

Информация за проeкта е налична на www.lifeforsafegrid.bg или посредством банер от страницата на EVN България – www.evn.bg. Повече за опазването на царския орел можете да откриете на страницата на Българско дружество за защита на птиците www.birds.bg.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР