Проектът Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно

...
Проектът Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно
Коментари Харесай

ДАЕУ и ЦИК представиха проекта за дистанционно електронно гласуване

Проектът „ Изграждане и внедряване на пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване “ с бенефициент Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), в партньорство с Централната изборна комисия, беше показан на встъпително осведомително събитие.

Дейностите по плана се извършват според избраните периоди, а сполучливото му осъществяване ще насърчи дигитализацията на административните процеси, обработката на големи масиви от данни, свързани с изборния развой, и ще увеличи доверието в институциите.

„ Дистанционният електронен избор не анулира гласуването с хартиена бюлетина, а дава на гласоподавателите бърза, налична и по-ефективна от позиция на неточности и разноски опция, макар минусите, свързани главно с цифровата просветеност и киберсигурността “, разяснява Иван Модев, шеф на Дирекция „ Планиране и ръководство на действия и планове за е-управление “ в ДАЕУ.

 20171020_135934 Резултатите от изследването и разбора на положителните практики за електронно отдалечено гласоподаване се чакат при започване на ноември т.г. и ще бъдат оповестени обществено доникъде на същия месец, когато ще се проведат и симулациите на отдалечен електронен избор, уточни ръководителят на плана Силвия Митева.

С тази активност ще завърши и първата фаза на плана. Експертите чакат през декември 2017 година да бъде оповестена процедура на открит избор на реализатор за създаване и внедряване на самата система за електронен избор по интернет.

Предвижда се бъдещият реализатор, разработчик на пилотната система за електронно отдалечено гласоподаване, да организира и образование на админи за работа с нея.

Съгласно наредбите на Изборния кодекс, до края на 2018 година би трябвало да се проведат три пробни отдалечени електронни гласувания, на които да бъде тествана системата. Въвеждането в действителна употреба е планувано на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 година.

Общата стойност на плана е 1 499 959 лева, с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Срокът за осъществяване е 31 декември 2018 година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР